Toptien transfers: voor liefst 510 miljoen aan spelers
De transferperiode zit er weer op. Tijd om de balans op te maken. Voetbal International zet de toptien transfers op een rijtje, waarbij opvalt dat met name de Engelse clubs - Manchester United in het bijzonder - het geld graag lieten rollen deze zomer.
Spelers als Luis Suarez, Ángel Di María en Radamel Falcao waren deze zomer continu onderwerp van gesprek. Deze topspelers zouden een overstap gaan maken, alleen waarnaartoe was nog maar de vraag. De transfercarrousel begon al vanaf dag één van de opening van de markt (1 juli, red.) te draaien. Met de toename van de geruchten liep ook de prijs per speler op.
Ook nu bleek maar weer dat Eredivisie-clubs niet in het geweld van de Spaanse en Engelse topclubs konden meegaan. De Nederlandse clubs gaven gezamenlijk een totaal van 31,8 miljoen euro uit, waarbij PSV met de komst van Luuk de Jong (5,5 miljoen) de duurste speler binnenhaalde. Ter vergelijking: Chelsea gaf alleen aan Cesc Fàbregas al meer geld uit (33 miljoen euro) dan alle Eredivisie-clubs gezamenlijk aan al hun aankopen.
Toptien
Fàbregas viel daarmee net buiten de toptien van zomertransfers. Hij is terug te vinden op plaats elf. In de toptien van zomertransfers vinden we liefst vijf Engelse, twee Spaanse clubs en een Franse ploeg terug, waarbij moet worden vermeld dat Manchester United liefst drie keer terugkomt in dit overzicht. Voetbal International zet de tien spelers voor wie deze zomer de hoogste bedragen zijn betaald op een rijtje, te beginnen met nummer tien:
ROMELU LUKAKU
Van: Chelsea
Naar: Everton
Transfersom: 35,36 miljoen euro
De toekomst van Lukaku was deze zomer lange tijd ongewis. Nadat met de komst van Diego Costa en de terugkeer van Didier Drogba duidelijk werd dat Chelsea-manager José Mourinho weinig prijs op hem stelde, hapte Everton toe.
De club, die de 21-jarige schutter vorig seizoen ook al huurde, haalde de Belg - deze zomer met België actief op het WK - voor een bedrag van meer dan 35 miljoen euro: een clubrecord. Met Lukaku in de gelederen hoopt de ploeg onder leiding van Roberto Martinez een aanval te kunnen doen op de gevestigde orde. Vorig seizoen stevende de club lange tijd af op een plaats in de Champions League, maar bleef de ploeg steken op een vijfde plaats - die recht geeft op deelname aan de Europa League.
ANDER HERRERA
Van: Athletic de Bilbao
Naar: Manchester United
Transfersom: 36 miljoen euro
Ander Herrera (24) was deze zomer de eerste grote aanwinst van Louis van Gaal. De transfer van de Spanjaard werd bewust zo vroeg in de zomer beklonken, omdat de vertrekclausule in zijn contract van 36 miljoen na 30 juni zou komen te vervallen. De centrale middenvelder zou Athletic de Bilbao dan ineens nog vier miljoen extra opleveren.
Met de komst van Herrera kwam een langgekoesterde wens van United uit. De Engelse club probeerde hem vorige zomer ook al vast te leggen, maar de deal ketste toen op opmerkelijke wijze af. Vlak voor het sluiten van de mark leek United de deal rond te krijgen, maar Bilbao bleek te hebben onderhandeld met drie bedriegers die niets met de Engelse club van doen hadden. Met instemming van Van Gaal waagde United nu opnieuw een poging om Herrera, een allround middenvelder met een goede pass en loopvermogen, binnen te halen en dit keer met succes. Hij moet op Old Trafford de levende legende Paul Scholes doen vergeten. De Spanjaard tekende een vierjarig contract, met een optie op een vijfde seizoen.
LUKE SHAW
Van: Southampton
Naar: Manchester United
Transfersom: 37,5 miljoen euro
Nadat United de komst van Herrera afrondde, hengelde de club naar de diensten van 'het kroonjuweel van Southampton': de negentienjarige Luke Shaw. De linksback geldt al een paar jaar als een van de grootste talenten van Engeland. Op zestienjarige leeftijd debuteerde hij voor Southampton, waar Ronald Koeman momenteel aan het roer staat, en het afgelopen seizoen bleek hij een steunpilaar in het elftal dat als achtste eindigde in de Premier League.
Shaw, een exponent van de geroemde jeugdacademie van Southampton waaruit bijvoorbeeld ook Gareth Bale, Alex Oxlade-Chamberlain en Theo Walcott ontsproten, was dan ook niet te houden voor Koeman. Southampton wees vóór het WK nog wel een bod van dertig miljoen euro van United af, maar tegen het verbeterde voorstel van 37,5 miljoen euro kondenThe Saints geen nee zeggen. United hoopte direct een beroep te kunnen doen op Shaw, maar dat viel wat tegen. Het 'kroonjuweel' bleek wat dof: Van Gaal achtte zijn aanwinst in de voorbereiding niet fit genoeg en toen Shaw er wat extra trainingen op had zitten liep hij begin augustus een hamstringblessure op. Die houdt hem nog zeker een à twee weken aan de kant.
ALEXIS SÁNCHEZ
Van: Barcelona
Naar: Arsenal
Transfersom: 37,8 miljoen euro
Alexis Sánchez maakt deze zomer na drie seizoenen Barcelona de overstap naar Arsenal. De 25-jarige aanvaller tekende in Noord-Londen een contract voor vijf seizoenen. Sinds de zomer van 2011 speelde de Chileen voor Barcelona, waarmee hij één keer kampioen werd en de Copa del Rey won. In totaal kwam hij tot 141 officiële wedstrijden namens de Catalanen en scoorde daarin 47 keer.
Met de komst van Neymar in 2013 en Luis Suarez in 2014 slonk zijn uitzicht op speeltijd keer op keer. Arsène Wenger bood hem een uitweg en die weg sloeg Sánchez maar al te graag in. Ook de Londenaren konden al een keer profiteren van zijn neusje voor de goal. Afgelopen zondag tekende hij voor zijn eerste competitietreffer voor de Engelsen. In het uitduel met Leicester City verzorgde hij de 0-1, al werd die goal niet veel later tenietgedaan door Leonardo Ulloa, waardoor de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigde.
DIEGO COSTA
Van: Atlético Madrid
Naar: Chelsea
Transfersom: 38 miljoen euro
José Mourinho hield aan vorig seizoen een nare smaak over. De Portugees vond dat de spitsen over wie hij de beschikking had niet voldeden. Dat was dan ook de reden dat hij Fernando Torres (AC Milan, verhuur), Demba Ba (Besiktas) en Samuel Eto'o (Everton) liet vertrekken. Hij zag Diego Costa (25) namelijk als de nieuwe nummer één in het centrum van de spits en daar moest het drietal plaats voor maken.
Al vroeg in deze transferwindow werd de overgang beklonken. Ook de Spanjaard bleek - net als Herrera - namelijk te beschikken over een gelimiteerde transfersom, die werd opgenomen in zijn contract bij Atlético Madrid. De spits werd na zijn komst bij de Madrileense club in 2007 vier keer verhuurd en liet vooral in zijn laatste twee seizoenen zien een topspits te zijn. Zijn goede prestaties en doelpunten (64 in 133 officiële duels, red.) leverde hem een transfer naar Chelsea op. Hij tekende in Londen een contract dat hem de komende vijf jaar aan de club verbindt.
ELIAQUIM MANGALA
Van: FC Porto
Naar: Manchester City
Transfersom: 40 miljoen euro
Manchester City hield zich deze zomer relatief rustig op de spelersmarkt, waar de club in voorgaande edities nog weleens tot de grootste koopzieke clubs ter wereld behoorde. Met de komst van Willy Caballero, Bacary Sagna, Fernando, Bruno Zuculini en Frank Lampard (huur) deden The Citizens echter nog een redelijke duit in het zakje. De grootste vis die de ploeg van Manuel Pellegrini deze zomer binnen wist te halen was Eliaquim Mangala.
De 23-jarige international van Frankrijk was in januari dit jaar al dicht bij een overstap naar City, maar zag de overgang toen op het laatste moment afketsen. Nu heeft de ex-speler van Standard Luik zijn droomtransfer alsnog. Zijn contract bij FC Porto werd afgekocht en hij zette in Manchester een handtekening onder een vijfjarige verbintenis. Het is de bedoeling dat Mangala, die tijdens alle WK-duels van Frankrijk meedeed, een verdedigingscentrum gaat vormen met aanvoerder Vincent Kompany.
DAVID LUIZ
Van: Chelsea
Naar: Paris Saint-Germain
Transfersom: 49,5 miljoen euro
'David Luiz is de beste verdediger ter wereld en gaat ons helpen in onze jacht op de Champions League', zo presenteerde PSG-eigenaar Nasser Al-Khelaifi zijn peperdure aankoop. Er zijn spelers die bescheiden worden gepresenteerd, maar de lat werd voor de Braziliaanse verdediger gelijk lekker hoog gelegd.
Tijdens het WK in eigen land stelde de 27-jarige Luiz echter ietwat teleur, getuige de tien tegendoelpunten in de laatste twee wedstrijden van het toernooi (7-1 tegen Duitsland, 3-0 tegen Nederland, red.). Er verschenen dan ook al gauw berichten op de verschilende sociale media dat Paris Saint-Germain op zoek was naar het bonnetje om hem terug te sturen naar Chelsea, maar bij de Parijzenaren lijkt geen twijfel te heersen. Zij legden namelijk al voor het wereldkampioenschap een kleine vijftig miljoen euro neer voor 'de beste verdediger ter wereld', die in Londen nog een contract tot medio 2017 had. Daarmee werd hij meteen de duurste verdediger aller tijden. Die eretitel was voor landgenoot en vriend Thiago Silva (tevens PSG, red.), met wie hij de komende vijf jaar de boel centraal achterin dicht moet zien te houden.
ÁNGEL DI MARÍA
Van: Real Madrid
Naar: Manchester United
Transfersom: 74,95 miljoen euro
Zijn naam kwam bijna dagelijks terug in de Transferdagboeken die Voetbal International bijhield. Paris Saint-Germain, Manchester United en zelfs Barcelona boden tegen elkaar op om Ángel Di María naar hun club te halen. Uiteindelijk kwamen The Reds als kapitaalkrachtigste uit de bus. Zij namen de Argentijn over van Real Madrid voor een slordige 75 miljoen euro, een transferrecord voor United én Engeland. Dat record stond nog op naam van Fernando Torres, die in 2011 voor ruim 58 miljoen van Liverpool naar Chelsea verkaste.
Di María was afgelopen seizoen een vaste waarde bij Los Galácticos, maar moest nu desondanks vertrekken uit Madrid. De club gaf afgelopen zomer meer dan honderd miljoen euro uit aan de transfers van middenveldersToni Kroos en James Rodríguez en doelman Keylor Navas, waardoor voorzitter Florentino Pérez behoefte had aan inkomsten. Trainer Carlo Ancelotti wilde Di María niet zomaar laten gaan, maar kreeg daarbij geen medewerking van de clubleiding.
JAMES RODRÍGUEZ
Van: AS Monaco
Naar: Real Madrid
Transfersom: 80 miljoen euro
De wereld maakte tijdens het afgelopen WK pas écht kennis met James Rodríguez. Dankzij zes doelpunten - waaronder een prachtgoal in de achtste finale tegen Uruguay die werd verkozen tot mooiste van het toernooi - won hij als topscorer van het toernooi de Gouden Schoen. Op het WK haalde hij met Colombia de kwartfinale, waarin Rodríguez en co werden uitgeschakeld door gastland Brazilië. Haast alle Europese topclubs hengelden daarna naar de diensten van de speler van AS Monaco.
Rodríguez speelde slechts één seizoen voor AS Monaco, dat in de zomer 2013 zo'n 45 miljoen voor hem betaalde aan FC Porto. In zijn periode in Portugal gold Rodríguez al als een groot talent, maar pas na het WK verworf het Colombiaanse wonderkind wereldfaam. Zijn zes treffers op het WK stuwden zijn transfersom omhoog, zo hoog zelfs dat Real Madrid uiteindelijk tachtig miljoen euro overmaakte naar Frankrijk. De Monegasken konden dan wel een aardig bedrag bijschrijven, terwijl de club toch al niet elke cent hoefde om te draaien voordat zij iets uitgaf, maar gaan er sportief gezien hard op achteruit (de verhuur van superspits Radamel Falcao meegerekend, red.).
LUIS SUAREZ
Van: Liverpool
Naar: Barcelona
Transfersom: 81 miljoen euro
Ondanks het bijtincident op het WK en ondanks het feit dat de Uruguayaan tot oktober niet in competitieverband in actie mag komen, zag Barcelona deze zomer geen reden de jacht op Luis Suarez te staken. De Uruguayaan stond al maandenlang boven aan het verlanglijstje van de Catalanen, en er werd uiteindelijk koste noch moeite gespaard om de ex-Ajacied binnen te halen. Hij werd uiteindelijk weggekocht bij Liverpool voor een slordige 81 miljoen euro, een record voor de zomer van 2014. In het verleden werd er alleen voor Gareth Bale en Cristiano Ronaldo meer betaald dan voor de Uruguayaan.
Suarez zal dit seizoen in de ploeg van trainer Luis Enrique een aanvalstrio vormen met twee andere wereldsterren: Neymar en Lionel Messi. De voormalige speler van Ajax en FC Groningen maakte zijn officieuze debuut voor de Catalanen al in augustus in het met 6-0 gewonnen duel om de Troféu Joan Gamper, maar moet gezien de vier maanden schorsing die door de FIFA werd uitgesproken nog even wachten op zijn officiële debuut. Saillant detail is echter dat Suarez hoogstwaarschijnlijk in zijn eerste competieduel Barça's aartsrivaal Real Madrid zal treffen. Een betere binnenkomer kun je haast niet bedenken, al is de druk - mede door de hoge transfersom - op de schouders van de aanvaller enorm.
(Samenstelling: Mitchell Minnaard. Cijfers: Transfermarkt.nl)
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login