Topvijf landgenoten: dubbele cijfers voor Van Persie

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland op de voet. Het overzicht van uitblinkende landgenoten op deze maandag is het laatste van het seizoen 2009/10.

Topvijf landgenoten: dubbele cijfers voor Van Persie


Club ArsenalDuel Arsenal-Fulham 4-0Datum Zondag 9 mei

Robin van Persie sloot het seizoen bij Arsenal hoopgevend af. De Oranje-aanvaller nam een van de vier doelpunten van The Gunners voor zijn rekening in het thuisduel met Fulham (4-0 zege) en finishte daardoor op dubbele cijfers in deze jaargang: hij maakte in totaal negen goals in competitieverband en één in de Champions League. Met tien goals in 21 officiële wedstrijden kende Van Persie, die sinds medio november veel duels miste vanwege een enkelblessure, een uitstekend doelgemiddelde. Slechts één keer in zijn loopbaan kende de aanvaller een nóg beter moyenne: dat was in de jaargang 2002/03, toen hij bij Feyenoord vijftien keer scoorde in 28 officiële duels. Ook opvallend: Van Persie hield met zijn treffer tegen Fulham een fraaie thuisreeks in de Premier League in stand: Arsenal verloor geen enkele van de 21 thuiswedstrijden waarin de Oranje-spits doel trof (zeventien zeges, vier gelijke spelen).


Club
Duel
Datum

Arjen Robben dook de voorbije weken al vaak op in deze rubriek en mag uiteraard ook deze maandag niet ontbreken. De aanvaller van Bayern München nam in de kampioenswedstrijd tegen Hertha BSC (3-1 zege) twee van de drie treffers voor zijn rekening en bereidde daarnaast nog de openingstreffer van Ivica Olic voor. Met nog twee wedstrijden in het restant van dit seizoen - de bekerfinale tegen Werder Bremen op zaterdag 15 mei en de Champions League-finale tegen Internazionale van 22 mei - kan Robben in cijfermatig opzicht nu al terugkijken op een fenomenaal seizoen. In 34 wedstrijden maakte de vleugelflitser 22 doelpunten, bijna net zoveel als in zijn voorgaande vier (!) seizoenen bij elkaar. Met dat aantal mag Robben zich nu al de op drie na productiefste buitenlander ooit in de Beierse clubhistorie noemen. Alleen Luca Toni, Roy Makaay (twee keer) en Giovane Elber (twee keer) scoorden nóg vaker in één seizoen dan Robben.


Club
Duel
Datum

Negen minuten slechts had Arnold Bruggink nodig om zijn ploeg in het cruciale duel met VfL Bochum op de laatste speeldag van de Bundesliga op het juiste spoor te zetten. De voormalige aanvaller van FC Twente, PSV, Real Mallorca en SC Heerenveen had met zijn derde doelpunt in deze competitie daarmee een groot aandeel in de uiteindelijke 3-0 overwinning in het Rewirpower Stadion. Door die triomf bleef Hannover behouden voor de Bundesliga. De ploeg van trainer Mirko Slomka bleef concurrent 1. FC Nürnberg, die als zestiende finishte, in de eindrangschikking twee punten voor. De spelers van Hannover droegen de belangrijke overwinning op aan doelman Robert Enke, die zich op 10 november van het vorige jaar van het leven beroofde door voor een trein te springen.


Club
Duel
Datum

Hij wekte dit seizoen door zijn goede optredens in de Bundesliga de interesse van bondscoach Bert van Marwijk, maar kan zonder sportieve onderbreking en met een goed gevoel van zijn vakantie gaan genieten. Roel Brouwers sloot het Duitse voetbalseizoen afgelopen zaterdag tegen Bayer Leverkusen - een duel waarbij niets meer op het spel stond - in stijl af. De Limburgse verdediger maakte in de 55ste minuut een 1-0 achterstand ongedaan en liet zo competitietreffer nummer acht aantekenen, een ongekend hoog aantal. De voormalige speler van Roda JC en SC Paderborn werd daarmee de productiefste verdediger in dit Bundesliga-seizoen. Hij scoorde net zo vaak als Schalke 04-aanvaller Jefferson Farfán en Hamburger SV-spits Mladen Petric.


Club
Duel
Datum

Geen vierde landstitel op rij voor Manchester United-doelman Edwin van der Sar. De recordinternational van Oranje won afgelopen zondag met zijn ploeg weliswaar met 4-0 van Stoke City, maar omdat Chelsea geen fout maakte tegen Wigan Athletic (8-0) bleef een laatste plotwending in de titelstrijd uit. Van der Sar kon deze jaargang alleen een League Cup op zijn erelijst bijschrijven. Zijn optreden tegen Stoke City bezorgde hem echter wel een plekje in de rijke historie van Manchester United. Het was zijn 220ste officiële wedstrijd in dienst van The Mancunians en daarmee loste hij Ruud van Nistelrooy af als meest ervaren Nederlander bij United. De Brabantse aanvaller kwam tussen 2001 en 2006 tot 219 optredens voor de Engelse grootmacht. Ook een aardig detail: Van der Sar hield in exact de helft van zijn wedstrijden bij United zijn doel schoon: 110 keer.


Bekijk hier al onze video's