Tottenham Hotspur: topclub zonder topploeg?
In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie aandacht voor Tottenham Hotspur. Hoe kan de club het gat met de topvier dichten?
Stand van zaken
Tottenham eindigde vorig seizoen vijfde. Als best of the rest dus, waardoor het opnieuw veroordeeld is tot deelname aan de Europa League. Een teleurstellend resultaat voor de ambitieuze club uit Londen, die zo graag het gat met de topvier wil dichten. De laatste keer dat Tottenham bij de beste vier clubs van Engeland hoorde was in 2012.
Tottenham haalde met centrumverdediger Kevin Wimmer (1. FC Köln) en rechtsback Kieran Trippier (Burnley, foto onder) al twee defensieve versterkingen binnen.
Sterke en zwakke punten
Het is logisch dat manager Mauricio Pocchettino al twee verdedigers heeft gekocht. Dat zijn elftal vorig seizoen niet in de topvier eindigde, kwam namelijk vooral door de matige defensie. Tottenham kreeg in 38 duels 53 goals tegen. Dat zijn twee tegengoals méér dan degradant Hull City. Wat opvalt is dat Tottenham ondanks die slechte verdedigende cijfers wél de beschikking heeft over Hugo Lloris, die algemeen bekend staat als een van de beste doelmannen ter wereld.
Of het lek met het kopen van Trippier en Wimmer gedicht is, valt te betwijfelen. Want nog steeds oogt de selectie van Pochettino uit balans. Op het middenveld ontbreekt een speler die de organisatie bewaakt en de leiding neemt. Paulinho, Benjamin Stambouli en Etienne Capoué zijn stuk voor stuk defensieve middenvelders voor wie veel geld is betaald, maar te licht bevonden zijn. Pocchettino kiest daarom meestal voor de omgeturnde aanvallende middenvelder Ryan Mason en de oneravaren Nabil Bentaleb als controleurs.
Een sterk punt van Tottenham is de aanval. Met Harry Kane beschikt de club over een van de beste spitsen van de Premier League. Daarnaast heeft de club met Christian Eriksen, Erik Lamela en Nacer Chadli nog drie spelers achter Kane die een goal kunnen maken of voorbereiden. Offensief is er kortom weinig werk aan de winkel voor Pochettino.
Wie worden genoemd
Morgan Schneiderlin van Southampton staat al lang op het verlanglijstje van Pocchettino, die de Franse controleur nog kent uit zijn tijd bij The Saints. Een tegenvaller is daarom dat Schneiderlin op weg lijkt naar Manchester United. Voor dezelfde positie wordt Tottenham gelinkt aan Giannelli Imbula van Olympique Marseille. Toby Alderweireld (Atlético Madrid) is in beeld als versterking voor de defensie.
Ook wordt Tottenham in verband gebracht met de nodige doelmannen, aangezien een vertrek van Lloris (foto boven) dreigt. De Fransman zou bij Manchester United in beeld komen als David de Gea naar Real Madrid vertrekt. Daarnaast heeft Paris Saint-Germain de goalie van Spurs al langer op de korrel. Als vervanger van Lloris in Londen worden onder meer Mattia Perin (Genoa), Keylor Navas en Iker Casillas (beiden Real Madrid) genoemd.
Analyse
Voor een club die zichzelf een topclub noemt, verliest Tottenham wel heel veel topwedstrijden. Tegen de Grote Vijf - Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United en Liverpool - verloor Tottenham vorig seizoen zes van de tien duels. Twee duels eindigden in remises en twee gingen gewonnen. De zwakke prestaties tegen de topclubs zijn een terugkerend patroon. Want in de jaargang 2013/14 ging Tottenham bijvoorbeeld al keihard onderuit tegen City (6-0 en 5-1), Liverpool (5-0 en 4-0) en Chelsea (4-0). Waar komen die dramatische cijfers in toppers toch vandaan?
Een mogelijke verklaring is de tactiek. Pochettino (foto onder) en zijn voorganger Tim Sherwood houden van een hoge defensieve lijn; een verdediging die in balbezit oprukt richting de middenlijn. Daardoor is het veld bij balverlies klein en kan er op zulke momenten in principe goed collectief druk gezet worden. Bovendien heeft Tottenham met Kyle Walker en Danny Rose verdedigers die de snelheid bezitten om eventuele dieptepasses van de tegenstander onschadelijk te maken.
Er is echter meer nodig dan dat om een hoge verdediging en pressiespel goed te laten werken. Communicatie bijvoorbeeld. Er moeten een of twee spelers aangeven waar en wanneer er druk gezet moet worden. Organisatie is het andere aspect. Als de communicatie en organisatie niet goed is, dan is de speelwijze die Tottenham hanteert simpelweg een kamikazetactiek. Vooral in topduels. Dat het met de organisatie en communicatie mis is bij Spurs, blijkt wel uit bovenstaande resultaten.
Kortom: Tottenham heeft spelers nodig die het spelletje goed doorzien en vanwege hun status een vanzelfsprekende leidersrol op zich kunnen nemen. Als de club er niet in slaagt een of twee spelers van deze soort te vinden, doet Pochettino er het beste aan zijn tactiek aan te passen. Anders dreigt voor Tottenham weer een seizoen in de schaduw van de top.
Hoe denk jij over de transferzomer van Tottenham Hotspur? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login