'Transfertheater' Aubameyang is voorbij, maar de problemen nog niet voor Dortmund
Na het vertrek van Pierre-Emerick Aubameyang naar Arsenal moet de rust na een periode vol transfertheater eindelijk terugkeren bij Borussia Dortmund. Voor het zover is zal de ploeg van trainer Peter Stöger eerst moeten afrekenen met de slechte prestaties, want daar is na het ontslag van Peter Bosz nog weinig van terechtgekomen. VI-redacteur Tim Vos over de momenteel misschien wel onrustigste club van Duitsland.
Directeur Hans-Joachim Watzke wenste voor 2018 niet voor niets meer rust en harmonie. Sinds BVB in de zomer afscheid nam van trainer Thomas Tuchel, ging het snel bergafwaarts en nam de crisissfeer met de week toe. Aanvankelijk leek Bosz in staat Bayern München naar de kroon te steken, inmiddels bedraagt de achterstand op Der Rekordmeister negentien punten en is twee maanden na het ontslag van Bosz geen verbetering zichtbaar met drie punten uit de eerste drie duels van 2018.
Gezien de transfersoap rond Aubameyang van de laatste weken is dat ook niet zo heel vreemd. Door de grillen van de Gabonese spits voelde Stöger zich soms meer schoolmeester dan trainer. De Oostenrijker ervoer net als zijn Nederlandse voorganger aan den lijve hoe de topschutter met zijn onvoorspelbare gedrag de hele club in zijn greep hield door stelselmatig regels te overtreden en zijn individuele belang – een transfer afdwingen – boven het algemene belang te stellen.
Zo verscheen Aubameyang, ook al geschorst door Bosz, niet op een belangrijke teambespreking en maakte hij een gedemotiveerde indruk op het trainingsveld. Toen hij eenmaal disciplinair gestraft was, trapte hij doodleuk een balletje in de zaal met vrienden en familie – nota bene in een shirt van zijn oude maatje Ousmane Dembélé, die in de zomer een transfer naar Barcelona forceerde – terwijl zijn ploeggenoten zich zonder hun clubtopscorer stukbeten op Hertha BSC (1-1).
Onrust
Het vedettegedrag van de Gabonese spits zat de selectie dwars. Hoewel weinigen van hen daar openlijk voor durfden uit te komen, zagen de meeste spelers hem naar verluidt liever vandaag dan morgen naar Arsenal gaan. 'Het zorgt voor onrust en kopzorgen, dit is geen makkelijke situatie', verwoordde aanvaller André Schürrle de stemming in de kleedkamer na het uitduel met Hertha. 'De ploeg accepteert deze grillen niet en dat zou ook niet moeten', was directeur Michael Zorc stelliger.
Afgelopen zaterdag bleek tijdens de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg pas echt hoezeer de sfeer verziekt was. Een groot deel van de fans gaf een duidelijk signaal af door Aubameyang al tijdens de warming-up uit te fluiten. Ook tijdens de wedstrijd kreeg de weer in genade aangenomen spits er tijdens elk balcontact – gelukkig voor hem waren het er slechts twintig - verbaal van langs. Het sloeg over op de hele ploeg toen BVB pas in de laatste minuut een blamage voorkwam: 2-2.
Wie habt ihr #Aubameyang bei seiner Rückkehr gesehen? #BVBSCF pic.twitter.com/xIiac1Ap4I
— iM Football (@iMFootballNews) 27 januari 2018
Die wedstrijd maakte duidelijk dat het probleem van Dortmund dieper ligt. Doelman Roman Bürki uitte na afloop zijn frustratie met enkele gepeperde uitspraken ('De fans die ons uitfluiten kunnen beter thuisblijven, dat zijn mensen die geen verstand van voetbal hebben'), maar was genoodzaakt tot een mea culpa toen hij op zijn plek werd gezet door Zorc. 'Ik zou de spelers aanbevelen de wedstrijd in zijn geheel terug te kijken, dan moeten ze oppassen dat ze zelf niet beginnen te fluiten.'
Vollgassfussball
Daarmee legde de td de vinger op de zere plek. Van het spectaculaire Vollgasfussball dat Dortmund ooit speelde, is weinig meer over. Dat terwijl Stöger erkende dat het zelfs voor hem lastig is met deze ploeg géén aantrekkelijk voetbal te spelen, ook al moest hij vooral de defensieve stabiliteit terugbrengen. Hoe dan ook, er moet worden gewonnen om de rust weer te laten keren in Dortmund. Om te beginnen vanavond op bezoek bij hekkensluiter 1. FC Köln – de oude werkgever van Stöger.
Dat zal nog lastig zat worden. Met Aubameyang is niet alleen de grootste bron van onrust vertrokken, maar ook de grootste bron van doelpunten. Achter de Gabonees (21 officiële treffers) zijn Shinji Kagawa, Andriy Yarmolenko en Maximilian Philipp gedeeld clubtopscorer met zes goals. Yarmolenko is door een voetblessure nog enkele weken uitgeschakeld, Philipp wordt door een knieblessure pas in april terugverwacht. Bovendien laat de rentree van Marco Reus op zich wachten.
Heard the Batman job was vacant @BVB so I decided to take over 🦇🖤💛 Hallo Bundesliga wie gent es dir ?! 😂😂 pic.twitter.com/gKa5d6tydR
— Michy Batshuayi (@mbatshuayi) 31 januari 2018
En dus is de hoop voor een groot deel gevestigd op nieuwkomer Michy Batshuayi, die op huurbasis overkwam van Chelsea en in Dortmund een plek in de WK-selectie van België wil afdwingen. De 24-jarige spits presteerde in anderhalf seizoen op Stamford Bridge verdienstelijk door negentien keer te scoren in 53 duels, maar het bleef bij een rol als pinchhitter of stand-in van Álvaro Morata. Een rol in de schijnwerpers, zoals Aubameyang had bij BVB, was hem niet gegeven.
Die rol hoopt Batsman wel op te eisen nu hij Batman moet doen vergeten (zie tweet boven). Of dat lukt? Eén ding is zeker; met het vertrek van Aubameyang is ook de race om de topscorerstitel in de Bundesliga zijn laatste beetje spanning kwijt. Met Robert Lewandowski is er in ieder geval nog één iemand die het vertrek van de Gabonees betreurt. 'Alleen van een gezonde strijd worden we beter.' Pas als BVB de huidige crisis te boven komt, gaat die zin ook weer op voor de titelstrijd in Duitsland.
Good luck @Aubameyang7 It was a pleasure to compete with you. Only a healthy fight is pushing us forward. 👊
— Robert Lewandowski (@lewy_official) 31 januari 2018
Dortmund has a new Batman 🦇 pic.twitter.com/yLA6tcecJk
— B/R Football (@brfootball) 31 januari 2018
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login