Transferverbod dreigt voor Man City en PSG
Manchester City en Paris Saint-Germain vrezen voor een straf van de UEFA. De clubs hangt een transferverbod en/of een boete boven het hoofd, omdat ze niet lijken te voldoen aan de Financial Fair Play-regels.
Eerder werd gesuggereerd dat beide clubs mogelijk geweerd zouden worden uit de Champions League volgend seizoen, maar zo ver wil de UEFA niet gaan. Vooral Paris Saint-Germain loopt door zijn banden met Qatar Investment Authority (QIA) gevaar, terwijl ook de financiële injecties bij Manchester City van Etihad onder de loep worden genomen.
Volgens informatie van The Telegraph maakt de UEFA zich vooral zorgen om de financiële huishouding van PSG. De Franse kampioen behoort weer tot de topclubs van het Europese voetbal sinds de Qatarees Nasser Al-Khelaïfi in 2011 zeventig procent van de aandelen opkocht. De manier waarop PSG zijn inkomsten genereert, is mogelijk echter in strijd met de FFP.
PSG ontvangt jaarlijks circa tweehonderd miljoen euro van de Qatar Tourism Authority (QTA), een bedrag dat op het eerste oog niet marktconform lijkt. Zo incasseert Champions League-winnaar Bayern München van zijn hoofdsponsor Deutsche Telekom jaarlijks circa dertig miljoen euro en Real Madrid jaarlijks 25 miljoen euro van Fly Emirates.
Omdat ook de banden van voorzitter Al-Khelaïfi en zijn investeringsmaatschappij QIA met PSG's hoofdsponsor QTA onmiskenbaar lijken, loopt PSG de kans te worden gestraft door de UEFA. Ook Manchester City wordt ervan verdacht niet-marktconforme bedragen te ontvangen van zijn sponsor Etihad. De deal met de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten is bovendien moeilijk los te zien van City-eigenaar Sheikh Mansour, vice-premier en halfbroer van de president van de VAE. Zulke banden met sponsors zijn volgens FFP verboden.
De boekhoudafdeling van City ontkent echter dat de deal met Etihad, dat jaarlijks 35 miljoen euro betaalt aan The Citizens en in ruil daarvoor naamdrager van het stadion van Engelse club is, ook maar iets te maken heeft met het feit dat Mansour met zijn investeringsmaatschappij Abu Dhabi United Group sinds de overname in 2008 eigenaar is.
Begin mei wordt bekend welke clubs een straf kunnen verwachten voor het niet volgen van de FFP-reglementen. Behalve PSG en City moet ook Vitesse vrezen voor een sanctie, omdat het de laatste twee seizoenen respectievelijk een tekort van 24,5 en 22,7 miljoen euro had. Ook 73 andere clubs hebben extra vragen van de UEFA moeten beantwoorden over hun begroting.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login