Tsjechië en Turkije vestigen kaartenrecord op EK

Reacties

Slechts drie basisspelers van Turkije ontvingen geen gele kaart in het EK-duel met Tsjechië, dat nauwelijks in toom gehouden kon worden door scheidsrechter István Kovács uit Roemenië. Het totaal aantal van twintig uitgedeelde kaarten is een record op een eindtoernooi.

Tsjechië en Turkije vestigen kaartenrecord op EK
© Pro Shots
Tsjechië
Tsjechië
1 - 2
Turkije
Turkije

Een volledig elftal aan Turken kreeg uiteindelijk een gele kaart voorgeschoteld. Acht basisspelers dus (Mert Günok, Samet Akaydin, Mert Mülder, Arda Güler, Hakan Çalhanoglu, Salih Özcan, Ísmail Yüksek en Kenan Yildiz) en drie wissels: Kaan Ayhan, Orkun Kökcü en reservedoelman Ugurcan Çakir, die niet in het veld kwam.

Alleen al de kaartenproductie van Turkije was goed geweest voor een EK-record. In twee eerdere EK-wedstrijden werden de dubbele cijfers gehaald als het gaat om gele kaarten, maar de elf werd nooit aangetikt. In 1996 vielen tien gele kaarten bij Duitsland - Tsjechië, vier jaar later ging het er tijdens de halve finale tussen Nederland en Italië heet aan toe. Jaap Stam, Boudewijn Zenden, Edgar Davids en Giovanni van Bronckhorst kregen namens Oranje geel, Francesco Toldo, Paolo Maldini, Mark Iuliano, Luigi Di Biagio en Gianluca Zambrotta (tweemaal) gingen ook op de bon.

Scheidsrechter István Kovács zal flink spierpijn hebben in zijn rechterarm.
© Pro Shots
Scheidsrechter István Kovács zal flink spierpijn hebben in zijn rechterarm.

Woensdagavond ging het dus nog meer los, de kaartenlast van Tsjechië komt er immers nog bij. En dus werd er een absoluut kaartenrecord verbroken op een eindtoernooi. Tomás Chory kreeg direct rood, Antonín Barák liep tegen twee gele kaarten (en vervolgens dus rood) aan en landgenoten Ladislav Krejcí, Vítezslav Jaros, Lukás Cerv en Patrik Schick kregen ook een vermaning van Kovács.

De kaartenproductie van Tsjechië - Turkije is op internationaal gebied een evenaring van de beruchte Slag van Neurenberg. Er werden toen tijdens de WK-wedstrijd Portugal - Nederland zestien gele kaarten uitgedeeld en vier rode kaarten. Costinha, Deco, Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst kregen in 2006 tweemaal geel en dus rood. Overigens valt de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië net achter deze twee duels. In de kwartfinale te Qatar werden achttien gele kaarten en een rode kaart uitgedeeld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.