Tunesië kan kleurloos Oekraïne niet verrassen

Oekraïne heeft zonder veel problemen de volgende ronde van het WK bereikt. Tunesië was niet bij machte voor een verrassing te zorgen, zeker na de rode kaart voor aanvaller Zaid Jaziri (0-1).

Oekraïne gaat als nummer twee naar de achtste finales, waarin het de winnaar van Groep G als volgende tegenstander wacht. Maandag is het stadion van 1. FC Köln plaats van handeling.

Tunesië moest winnen om zich na Ghana als tweede vertegenwoordiger van Afrika te scharen bij de laatste zestien. Maar veel aanstalten maakte de ploeg van bondscoach Roger Lemerre niet de jacht op de noodzakelijke treffer te willen openen. De vrees voor de counter van Oekraïne, én fatale tegentreffer, was blijkbaar te groot.

De afwachtende houding kwam Tunesië duur te staan. Waren de kansen voor rust al op één hand te tellen, in de tweede helft was er nog minder te verwachten van de Afrikanen. In de extra tijd van de eerste helft had Jaziri zijn tweede gele kaart van de wedstrijd gekregen.

Een vrije trap van Anis Ayari was een van schamele kansrijke pogingen van Tunesië, dat halverwege de tweede helft de genadeklap kreeg. Oekraïne, dat misschien wel kon maar niet wilde, maakte via een goedkope strafschop een einde aan alle onzekerheid: 0-1.

Andrei Sjevtsjenko was ten val gekomen in het Tunesische strafschopgebied. Volgens scheidsrechter Amarilla door toedoen van verdediger Karim Hagui, maar de Oekraïense aanvaller was over zijn eigen benen gestruikeld.

Het inbrengen van extra aanvallers Santos en Ben Saada kon niet voor de Tunesische verrassing zorgen. Het kleurloze Oekraïne bleef zonder veel problemen overeind. De enige smetten waren de gele kaarten voor Andrei Roesol en Vjatseslav Svidersky. De twee verdedigers liepen tegen Tunesië tegen hun tweede gele kaart aan en zijn geschorst voor het volgende WK-duel.