'Turken zijn dol op hard werkende spitsen als Vleminckx'

Björn Vleminckx krijgt met zijn tijdelijke transfer naar het Turkse Gençlerbirligi de mogelijkheid om te bewijzen dat hij het scoren nog niet is verleerd. De voormalige NEC-spits geniet veel vertrouwen bij oud-MVV-trainer Fuat Çapa.

'Turken zijn dol op hard werkende spitsen als Vleminckx'

Vleminckx werd in 2010/11 topscorer van de Eredivisie bij NEC met 23 doelpunten, maar kon die reputatie vervolgens niet waarmaken bij Club Brugge, waar hij veelal op de bank zat. 'Maar als ik zie dat hij in die schaarse minuten toch nog zijn goals meepikt, stelt dat mij gerust. Zijn rendement blijft hoog', aldus Çapa, die in Turkije wordt geassisteerd door Edward Sturing en Luc Nilis.

'Bovendien hou ik van zijn mentaliteit, hij gaat er altijd voor. Dat compenseert het beetje ritme dat hij mogelijk mist. In Turkije zijn ze dol op dit soort hardwerkende spitsen', vervolgt Çapa. 'Ik heb hem niet gehaald om op de bank te zitten. We hebben 25 keer gescoord, waarvan twaalf keer uit stilstaande fases. En onze topschutter is een verdediger. Dan weet je waar het schoentje knelt.'

BevrijdingVoor Vleminckx zelf is de overgang een bevrijding uit zijn rol in de marge in het Jan Breydel-stadion. 'Ik heb een goed gesprek gehad met Çapa en hij toonde veel vertrouwen in mij', zegt Vleminckx in Belgische media. 'Ik kende hem alleen van naam. Hij kende mij gelukkig beter. Deze trainer gelooft in mij.'

In de zomer wilde Çapa Vleminckx ook al naar Turkije halen, maar toen zag de inmiddels 27-jarige Belg nog voldoende perspectief bij Club Brugge. 'Vier maanden later moet ik echter vaststellen dat mijn situatie nog niet is veranderd. Ik richt me nu op deze club en wil zoveel mogelijk spelen', besluit Vleminckx, die ploeggenoot wordt van onder anderen Hursut Meric (ex-ADO Den Haag).

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's