Tussenbalans na elf duels: Farioli troeft Steijn in alle opzichten af

Reacties

Ajax hield donderdagavond in de Europa League-wedstrijd tegen Besiktas (4-0) al voor de zesde keer de nul sinds de aanstelling van Francesco Farioli, evenveel als in het gehele voorgaande seizoen. Ook in andere opzichten zijn de verschillen met de afgelopen jaargang groot.

Tussenbalans na elf duels: Farioli troeft Steijn in alle opzichten af
© Pro shots
Ajax
Ajax
4 - 0
Beşiktaş
Beşiktaş

Waar Farioli in zijn eerste elf officiële duels met Ajax slechts zes goals tegen kreeg, waren dat er vorig seizoen onder Maurice Steijn aanzienlijk meer. De Amsterdammers kenden een dramatische start onder leiding van de Haagse coach en incasseerden 22 doelpunten in de 11 wedstrijden onder zijn leiding. Daarna werd Steijn ontslagen.

Toegegeven: Steijn kende in de Eredivisie een loodzwaar programma met topwedstrijden tegen FC Twente (3-1), Feyenoord (0-4) en AZ (1-2). Die gingen net als de voor de trainer uiteindelijk fatale uitwedstrijd tegen FC Utrecht (4-3) allemaal verloren. Alleen in die vier wedstrijden kreeg Ajax al meer doelpunten tegen (13) dan nu onder Farioli.

Steijn boekte een van zijn twee zeges als Ajax-coach in de voorronde van de Europa League tegen Ludogorets (1-4) en de Amsterdammers boden het thuispubliek in de Johan Cruijff Arena ook veel vermaak in het chaotische groepsduel met Olympique Marseille (3-3). In aanvallend opzicht presteert Ajax onder Farioli echter ook beter.

Tegenover de negentien doelpunten onder Steijn staan er nu 24, terwijl ook het aantal schoten, de balcontacten in het strafschopgebied en de expected goals aanzienlijk hoger zijn. Nogmaals, die resultaten worden in het geval van Steijn negatief beïnvloed door het zware programma. Maar de progressie onder Farioli lijkt ingezet.

Steijn en Farioli na eerste elf duels bij Ajax

Maurice Steijn Trainer Francesco Farioli
11 Wedstrijden 11
131 Schoten 187
19 Goals 24
16,4 Expected Goals 20,8
297 Balcontacten in 16 457
165 Schoten tegen 94
22 Goals tegen 6
21,8 Expected Goals tegen 7,4
267 Balcontacten in 16 tegen 134
2 Zeges 8
4 Remises 1
5 Nederlagen 2
0.91 Gem. punten per duel 2,27
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.