Tweede thuiszege AZ is wel een forse

Op het oog boekte AZ een regelmatige zege op FC Utrecht (5-1), ware het niet dat het pas de tweede overwinning van het seizoen in het eigen DSB Stadion was.

Op de eerste speeldag van het seizoen werd NAC Breda met 8-1 verslagen, maar daarna was AZ niet meer de baas in eigen huis. Tegen FC Twente en ADO Den Haag werd het 2-2 en van PSV werd met 3-1 verloren.

Tegen FC Utrecht moest het dan weer een gebeuren was de opinie voorafgaand aan de wedstrijd. Trainer Louis van Gaal had in de aanval weer de voorkeur gegeven aan Danny Koevermans in plaats van Moussa Dembélé. Koevermans kreeg ook de eerste kans voor AZ, maar schoot naast het doel van doelman Michel Vorm.

Het was een voorbode voor meer, want in Alkmaar was sprake van eenrichtingsverkeer. David Mendes da Silva was de volgende die het Utrecht-doel onder vuur nam, maar ook hij stuitte op Vorm. De Utrecht-goalie was vervolgens kansloos bij een vrije trap van Stijn Schaars, die de bal in de kruising krulde: 1-0.

In de tweede helft gaf AZ de zege meer cachet. Vijf minuten na de pauze stond Shota Arveladze op de goede plaats na een voorzet van Demy de Zeeuw en kopte knap binnen: 2-0. Mendes da Silva eiste vervolgens een hoofdrol voor zich op door twee keer te scoren. De middenvelder tikte de 3-0 binnen op aangeven van De Zeeuw, de 4-0 kwam tot stand na een prachtige individuele actie.

Zo ruim als tegen NAC werd de winst voor AZ niet, maar Utrecht moest diep buigen. Vlak voor tijd verdween een voorzet van Maarten Martens in keer in het doel voor de 5-0. Marc-Antoine Fortuné mocht in blessuretijd vanaf de strafschopstip de Utrechtse eer redden en deed dat ook: 5-1.