Tweespalt brengt Ivoorkust in lastig parket

Ivoorkust ontdeed zich zaterdag van bondscoach Vahid Halilhodzic. De opvolger moet alle internationals op één lijn krijgen. 'Er speelt veel.'

Tweespalt brengt Ivoorkust in lastig parket

Halilhodzic kreeg zaterdag zoals verwacht zijn ontslag. De Fransman van Kroatische afkomst moest zijn boeltje pakken na het teleurstellend verlopen toernooi om de Afrika Cup. Favoriet Ivoorkust reikte niet verder dan de kwartfinale.

Bondsvoorzitter Jacques Anoma beloofde binnen tien dagen met de naam van de nieuwe bondscoach naar buiten te komen. Guus Hiddink heet de belangrijkste kandidaat te zijn, maar hij ligt officieel nog vast bij de Russische bond.

Wat Kolo Touré betreft kan de nieuwe bondscoach niet snel genoeg aan de slag gaan. Er ligt veel werk te wachten op de nieuwe man, ook kan rond het vriendschappelijke duel met Zuid-Korea al wat oud zeer worden weggewerkt.

'Het wordt een belangrijk duel voor ons', zei Kolo Touré op de website van zijn club Manchester City. 'We moeten nog een paar zaken uit de wereld helpen vóór het WK. Er speelt veel, dus het is een lastige situatie.' De opmerkingen van Touré slaan voornamelijk op de vermeende tweespalt die de resultaten geen goed hebben gedaan. Er zou een kamp-Didier Drogba en een kamp-Yaya Touré (broer van Kolo) zijn, hetgeen ook de keuze voor Hiddink saillant maakt. De Nederlander is namelijk door Drogba naar voren geschoven.

'We hebben enkele zeer goede spelers, maar we hebben moeite te acteren als een team', stipte Kolo Touré een van de problemen aan. 'Volgens mij moet de oplossing komen van de bondscoach en niet van de spelers. We hebben dus een coach nodig die chemie kan brengen.'

Drogba wil niets weten van een tweespalt. 'Het klopt dat er wat probleempjes zijn geweest, maar ik heb persoonlijk nooit een probleem gehad met Yaya Touré', sprak de Chelsea-spits.

Maar de opmerkingen van Anoma tijdens de persconferentie laten zien dat er zonder twijfel meer speelt. Volgens de bondsvoorzitter is er een groot probleem bij De Olifanten. Een bondsdelegatie gaat bij elke international op bezoek om de achtergrond van de perikelen te achterhalen.

En ondertussen is nog niet duidelijk wie woensdag in Londen op Loftus Road, de thuishaven van Queens Park Rangers, op de bank zit als tijdelijke coach van Ivoorkust.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen