UEFA presenteert trofee voor Finalissima

Reacties

Voor het eerst in bijna dertig jaar wordt er weer een beker uitgereikt aan de winnaar van de strijd om de CONMEBOL–UEFA Cup of Champions, voor het gemak omgedoopt tot Finalissima. De kampioen van Europa staat op Wembley tegenover de kampioen van Zuid-Amerika. Een dag voor de wedstrijd heeft de UEFA beelden getoond van de nieuwe trofee.

UEFA presenteert trofee voor Finalissima
© UEFA

Voor de derde keer in de geschiedenis strijden de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika om de trofee. In 1985 en 1993 werd gespeeld om de Artemio Franchi Cup, die naam is nu afgedankt door de UEFA en CONMEBOL.

De nieuwe trofee, gebaseerd op de prijs die in 1985 voor het eerst werd uitgereikt, weegt 8,5 kilo en is 45 centimeter hoog. De sokkel is vernieuwd en de prijs heeft een donkergrijze vernikkelde afwerking gekregen, meldt de UEFA.

Frankrijk werd in 1985 de eerste winnaar van de Artemio Franchi Cup door Uruguay te verslaan in Parijs. Acht jaar later won Diego Maradona de prijs met Argentinië door Denemarken te verslaan na strafschoppen.

Ook dit jaar staat Argentinië weer in de finale, na de winst van de Copa América in 2021. Tegenstander is EK-winnaar Italië. Met Marcos Senesi (Feyenoord), Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico (beiden Ajax) maken drie spelers uit de Eredivisie kans op de prijs.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.