UEFA-regels uitgelegd: wanneer wordt een speler geschorst in de voorrondes?

Reacties

Ajax en Go Ahead Eagles komen donderdag weer in actie in Europees verband. Hoe zit het met de kaartenlast in de voorrondes van de Champions League, de Europa League en de Conference League? We zetten het voor je op een rijtje.

UEFA-regels uitgelegd: wanneer wordt een speler geschorst in de voorrondes?

Do 1 aug.

In het voorportaal van de drie toernooien van de UEFA worden spelers na drie gele kaarten geschorst en vervolgens na elk oneven aantal gele kaarten. Dat betekent na kaart vijf, kaart zeven, kaart negen enzovoort. Minder bekend is dat spelers hun kaartenlast gedurende een Europees toernooi kunnen verlichten. Na elke twee rondes wordt namelijk een kaart geschrapt.

Dat werkt als volgt. Overleeft Ajax bijvoorbeeld de tweeluiken met Vojvodina en de winnaar van Panathinaikos - Botev Plovdiv en staat Branco van den Boomen na die wedstrijden op twee gele kaarten, dan begint hij aan de play-offs met slechts één gele kaart. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen, moeten spelers wel voor die beide rondes zijn ingeschreven.

Twee keer geel in een wedstrijd levert automatisch een wedstrijd schorsing op. Dat geldt in principe ook voor een directe rode kaart, tenzij de straf wordt verhoogd of de kaart wordt geseponeerd. In de praktijk komt dat niet of nauwelijks voor. Enric Llansana liep in de heenwedstrijd tegen Brann tegen een directe rode kaart aan en mist de return in Noorwegen. Overleeft Go Ahead de tweede voorronde, dan is de Spanjaard weer van de partij.

In de groepsfase beginnen alle spelers weer met een schone lei. De regel dat na elke twee rondes een kaart wordt geschrapt, blijft daarna intact.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Go Ahead Eagles
Meer over Go Ahead Eagles
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.