Uitgerekend Stengs wijst Feyenoord de weg naar overtuigende zege

Reacties

Feyenoord heeft zondagmiddag zijn eerste competitiezege onder de nieuwe trainer Brian Priske geboekt. Nadat het vorige week in de slotfase nog mis ging in het thuisduel met Willem II (1-1), pakten de Rotterdammers in een gewijzigde formatie wel overtuigend de drie punten op bezoek bij PEC Zwolle. Calvin Stengs was belangrijk met één goal en twee assists. 

Uitgerekend Stengs wijst Feyenoord de weg naar overtuigende zege
© Pro Shots
PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 5
Feyenoord
Feyenoord

Priske koos in Zwolle weer voor het vertrouwde 4-3-3-systeem, nadat er afgelopen week de nodige twijfels waren geuit over de 3-4-3-formatie waarin de Deense opvolger van Arne Slot in zijn eerste weken als trainer van Feyenoord koos. Met Calvin Stengs en Quinten Timber terug in de basis en de Spaanse aanwinst Huego Bueno op de linksbackpositie wonnen de Rotterdammers bovendien aan creativiteit, wat ook aan de oppervlakte kwam in Zwolle.

Zo gaf Bueno bij zijn debuut direct zijn visitekaartje af. De van Wolverhampton Wanderers gehuurde vleugelverdediger stond na drie minuten aan de basis van de vroege openingstreffer door de bal na een paar schaarbewegingen panklaar op het hoofd te leggen van Igor Paixão. Voor de Braziliaan was het een koud kunstje om raak te koppen en Feyenoord zo net als bij de teleurstellende seizoenstart tegen Willem II vroeg op voorsprong te zetten.

Net als vorige week had Feyenoord aanvankelijk moeite om de voorsprong uit te bouwen. Timber liet zich bij zijn rentree op het middenveld nadrukkelijk gelden, maar was wat ongelukkig in de eindpass. En toen de bal wel op maat was, ging de goal van Santiago Giménez niet door wegens buitenspel. De enige keer dat doelman Jasper Schendelaar voor rust nog in actie moest komen, was toen Paixão uit een moeilijke hoek koos voor een schot in plaats voor een voorzet.

PEC ging daardoor halverwege nog de kleedkamer in met het gevoel dat er wellicht iets te halen viel tegen Feyenoord. Dylan Mbayo stond aan de basis van enkele dreigende momenten. Al in de eerste minuut moest Timon Wellenreuther ingrijpen toen de Belgische aanvaller op hem afkwam. Vlak voor rust spatte een schot van Eliano Reijnders uiteen op de lat na voorwerk van Mbayo. Tussendoor schoot Davy van den Berg naast na een pass van de ex-speler van FC Dordrecht.

Dylan Mbayo in duel met Feyenoord-aanwinst Huego Bueno.
© Pro Shots
Dylan Mbayo in duel met Feyenoord-aanwinst Huego Bueno.

Na rust was er weinig meer over van die dreiging van PEC. Feyenoord nam aan de hand van Stengs snel afstand van de ploeg van Johnny Jansen. Eerst schoot de linkspoot fraai raak na terugleggen van Paixão, niet lang daarna werkte Dávid Hancko uit een vrije trap van Stengs de derde treffer tegen de touwen. In eerste instantie leek de goal van de Slowaakse verdediger niet door te gaan vanwege buitenspel, maar daar bleek in de herhaling geen sprake van.

Zo liet Stengs na het afketsen van zijn transfer naar Charlotte FC nadrukkelijk blijken dat Feyenoord nog veel plezier aan hem kan beleven. En dat geldt vooralsnog ook voor Giménez. De Mexicaanse spits werd vorig seizoen ook regelmatig aan een transfer gelinkt, maar speelt gewoon nog in Rotterdam en voerde de score in de slotfase verder op. Eerst profiteerde hij van een fout in de opbouw van PEC, daarna maakte hij er op aangeven van Stengs ook nog 0-5 van.

Zo beleefde Feyenoord uiteindelijk een makkelijke middag tegen PEC, dat na de 1-0 nederlaag van vorige week tegen FC Utrecht nog op zijn eerste punten wacht, al zes doelpunten tegen kreeg en moeilijk aan zijn doelpunten komt. Het leidde in de slotfase tot ontevreden geluiden vanaf de tribune, al was een fraaie volley van Filip Krastev nog reden voor een klein feestje in Zwolle. Feyenoord, met aanwinst Gijs Smal als invaller, had toen al gas teruggenomen en geloofde het in de slotfase wel.

PEC Zwolle Nederland

Feyenoord Nederland

Feyenoord Nederland

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.