Van der Ende pleit voor radicaal andere opzet van de VAR
Mario van der Ende pleit voor een andere aanpak van de videoarbitrage. De voormalig topscheidsrechter kwam aan tafel bij Voetbal International Live met een uitgebreid betoog over een nieuwe opzet van de VAR.
'Ik ben voorstander van het principe, omdat dat het spel in ieder geval zuiverder maakt. Je kunt situaties nog even goed terugkijken. Is het buitenspel: ja of nee? Of bij overtredingen die je als scheidsrechter niet helemaal goed kan waarnemen. Dan is het een uitstekende toevoeging. Alleen zoals het uitgevoerd wordt, kwalitatief is het gewoon ver onder de maat en dan krijg ik ook weer een uitnodiging om hierheen te komen', grapt hij.
'Ik vind dat een aantal mensen in de VAR-studio in Zeist gewoon nog niet de kwaliteit hebben om daar te zitten. Dat zie ik elke week bevestigd worden. Een heel groot aantal rode kaarten die dit jaar gegeven is, door de scheidsrechter én de VAR beoordeeld, wordt geseponeerd. Dat geeft aan dat het nog niet goed genoeg is. Er was onlangs zelfs een weekend dat er drie rode kaarten geseponeerd werden. Dan zitten tuchtcommissie en de scheidsrechters niet op één lijn', oordeelt Van der Ende.
De voormalig toparbiter pleit daarom voor een andere opzet: 'Ze werken met een groep van dertig mensen. Ik heb altijd gezegd: Probeer de VAR eindverantwoordelijk te maken. Net zoals op straat: de politie houdt iemand aan, de rechter bekeurt. De VAR heeft immers van acht à negen camerastandpunten het beeld', legt hij uit.
🎥 Mario van der Ende over de Video Assistant Referee: 'Hoe de VAR wordt uitgevoerd is kwalitatief ver onder de maat. De mensen in Zeist hebben niet de kwaliteiten om daar te zitten.'#VoetbalInternational pic.twitter.com/MBZZ7R8kqu
— Voetbal International (@VI_nl) November 1, 2020
'Daarnaast moet de VAR onafhankelijk zijn, hij moet geen persoonlijke binding met de scheidsrechter hebben. Als jij van de week fluit en ik ben VAR en we moeten komende week met elkaar op stap. Dan heb ik toch het idee dat er vooraf gezegd wordt: "Laten we elkaar toch een beetje dekken." Er liggen nu natuurlijk vriendschappelijke en collegiale banden tussen de VAR en de scheidsrechter. Ik denk dat dat weg moet. De VAR moet net als een rechter onafhankelijk zijn', aldus Van der Ende.
'Dat betekent dat er in mijn optiek een kleine groep experts moet zitten. Dat kunnen oud-scheidsrechters zijn, maar ook oud-spelers of oud-trainers. In ieder geval mensen die een uitstekende spelregelkennis hebben. Die daar een 10 voor halen, tegenwoordig mag je in het betaald voetbal blijven fluiten als je twee keer per jaar een 7 haalt voor de spelregeltoets. Als ik in een vliegtuig stap, hoop ik altijd dat de piloot een 10 haalt.'
Van der Ende adviseert daarom: 'Werk met een kleinere groep experts, dan is ook de uniformiteit beter gewaarborgd dan wanneer je met dertig man werkt. En ook geen dubbelfunctie van VAR en scheidsrechter meer. Ik heb nooit achter dat scherm gezeten, maar ik hoor dat het enorm intensief is. Maar er zijn wel mensen die zondag om 12.15 uur een wedstrijd moeten fluiten en zaterdagavond om 21.00 uur nog achter dat scherm zitten. Als zij zeggen dat het heel intensief is, is dat volgens mij ook niet de juiste voorbereiding van een wedstrijd.'
Bekijk hier de hele uitzending van Voetbal International Live, waarin Mario van der Ende onder meer ingaat op de ontwikkeling van Bas Nijhuis en de omstreden momenten rond David Neres en Oussama Tannane.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login