Van der Sar kan Arsenal niet stoppen

Fulham had niets in te brengen tegen Arsenal. Op Highbury bleken the Gunners veel te sterk. Thierry Henry nam de eerste plaats op de topscorerspositie over van Ruud van Nistelrooy. Liverpool slaagde er niet in de Merseyside-derby tegen Everton te winnen.

Edwin van der Sar ging het duel tussen zijn Fulham en Arsenal in als de op-één-na minst gepasseerde doelman in het Premiership. Die reputatie kon hij zaterdag niet overeind houden, alhoewel hij daar weinig aan kon doen. De defensie van the Cottagers bleek simpelweg veel te zwak voor het aanvalsvernuft van de thuisploeg.

De eerste treffer was daar een voorbeeld van. In de vijfde minuut zette Giovanni van Bronckhorst een aanval op die razendsnel via Thierry Henry en Sylvain Wiltord bij Lauren belandde, die geen enkele moeite had om de uitgespeelde Van der Sar te passeren. Fulham kwam nog wel zeer snel terug, via Steve Marlet die binnenkopte, maar daarna was het snel gedaan met de aspiraties van de ploeg van coach Jean Tigana.

Nog binnen het kwartier onderschepte Henry een slechte pass van Rufus Brevett, waarna hij Patrick Vieira aanspeelde. Op het schot van de Franse middenvelder was Van der Sar kansloos. De Nederlander moest nog twee keer naar het net. Vlak voor rust liep Henry makkelijk weg bij tegenstander Andy Melville, en na een uur spelen had de Fransman het geluk dat een kopbal van Lauren, via de paal en zijn knie in het doel van Van der Sar stuiterde: 4-1.

Henry staat op twintig treffers, waarmee hij Ruud van Nistelrooy passeerde op de topscorersranglijst. Giovanni van Bronckhorst moest nog voor rust met een knieblessure van het veld.

Liverpool verspeelde twee punten in de Riverside-derby. Stadgenoot Everton was qua spel de mindere van de twee ploegen, maar bestreed Liverpool met een grote dosis strijdlust. Dat leverde de tegen degradatie vechtende Toffees in de 52ste minuut een voorsprong op via Tomasz Radzinski, die een voorzet van Alessandro Pistone binnenschoot. De Canadees was tijdens de rust in het veld gekomen voor David Ginola. Everton liet zich vervolgens terugdringen op Anfield Road. Nadat Michael Owen twee grote kansen verprutste, slaagde Nicolas Anelka er wel in te scoren. Het was de eerste competitiegoal van de Franse huurling. In het slot weerhielden doelmannen Steve Simonsen en Chris Kirkland Danny Murphy en Radzinksi op knappe manier van scoren.

Voor Leicester City lijkt degradatie onafwendbaar. The Foxes gingen op eigen veld met 3-0 onderuit tegen Derby County. De thuisploeg toonde lange tijd aan het beste van het spel te hebben in het duel tussen de twee slechtste ploegen in het Premiership, maar scoren bleek een te grote opgave voor de hekkensluiter. The Rams hadden minder problemen met scoren. In de 53ste minuut zette Georgiou Kinkladze Derby op voorsprong via een van richting veranderd schot. Tien minuten later zorgde Branko Strupar (terug na elf maanden blessureleed) voor de 2-0, waarna vlak voor tijd Lee Morris de eindstand op 3-0 bepaalde.