Van Dijk verliest bekerduel en kan Old Firm vergeten

Virgil van Dijk is in de strijd om de Schotse beker met Celtic uitgeschakeld door Aberdeen: 2-1. De Nederlandse verdediger kan hierdoor een Old Firm, de klassieker tegen de oude rivaal Glasgow Rangers, vergeten.

Celtic was dit seizoen nog ongeslagen tegen Schotse tegenstanders, maar in eigen huis verslikte het zich in Aberdeen, dat tweede staat in de competitie. Anthony Stokes zette Celtic in de negende minuut nog op voorsprong, maar treffers van Russell Anderson en Peter Pawlett bezorgden het elftal van verdediger Van Dijk, die de gehele wedstrijd speelde, een nederlaag. Derk Boerrigter kon tijdens zijn invalbeurt van zes minuten ook het verschil niet maken.

Door het verlies van Celtic is een nieuwe Old Firm uitgesloten. Sinds het faillissement van Glasgow Rangers in 2012 trof het aartsrivaal Celtic niet meer in officieel verband. Rangers maakte een doorstart en komt inmiddels uit op het derde Schotse niveau. In de beker plaatste Rangers zich met een 4-0 zege voor de kwartfinale, maar doordat Celtic daarin niet in slaagde, is een hernieuwde Old Firm uitgesloten.

Forster
Fraser Forster moest voor het eerst in 1.163 minuten weer een doelpunt incasseren. De laatste tegengoal van Celtic in de Schotse competitie dateerde van 23 november toen Forster op slag van rust de enige tegengoal tijdens het duel dat in een 3-1 overwinning eindigde op Aberdeen moest toestaan. Sinds die treffer van Niall McGinn was de doelman van Celtic bijna twintig uur achtereen ongepasseerd.