Van Gaal als CEO voetbal, dat is de wens van de KNVB

Reacties

Halverwege de interland Nederland – Italië zaten Louis van Gaal, Fabio Capello en Clarence Seedorf naast elkaar. Een mooi trio, bomvol ervaring en voetbalkennis. Waar ze het over hadden? Geen idee. Maar het prikkelde de fantasie op een avond waarop iedereen in het stadion het had over de vraag: wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden?

Van Gaal als CEO voetbal, dat is de wens van de KNVB

Door VI-hoofdredacteur Christiaan Ruesink

In de top van de KNVB, bij de supporters, in de sponsorlounges: overal zong de naam van Van Gaal rond. Hij wordt door velen gezien als dé ideale kandidaat. Zelf zei hij er niets over, behalve dan dat hij ingaat op het verzoek van de KNVB met hem te mogen praten. Ergens in de komende maand zal een delegatie uit Zeist naar Portugal trekken om de ex-bondscoach over te halen voor een functie bij de KNVB. Dat zal gaan om een andere rol dan die van trainer.

De bond is al een tijdje bezig met een zogeheten governance-onderzoek. Met andere woorden: hoe dient de organisatie van een voetbalbond er anno 2017 uit te zien? De oude structuur met een onbezoldigde bondsvoorzitter (Michael van Praag), een raad van toezicht, een raad van commissarissen en allerlei directeuren gaat in het voorstel overboord en maakt plaats voor een meer platte, meer professionele organisatie. Waarbij de bestuursvoorzitter, zeg maar de CEO voetbal, de absolute baas is, het boegbeeld van het voetbal. Voor die rol wordt Van Gaal gevraagd.

Onder hem zullen dan twee directeuren de dagelijkse organisatie leiden: één voor de profs en één voor de amateurs. Beoogd zijn de huidige directeuren Gijs de Jong (nu interim) en Jan Dirk van der Zee. Een bestuursvoorzitter met de statuur van Van Gaal brengt als voordeel, zo denkt men in Zeist, dat de rol van technisch directeur minder prominent wordt. Zeker richting de buitenwereld. Het werkterrein van die man is meer achter de schermen, als een van de adviseurs op technisch vlak en aanjager van technisch beleid binnen de voetbalbond. Denk aan de uitvoering van het plan Winnaars van Morgen en de trainerscursussen. Of dat Hans van Breukelen zal blijven of daar, in de toekomst, wellicht een rol voor Ron Jans, die vanaf het nieuwe seizoen twee dagen werkt voor de KNVB, ligt, hangt af van de keuze van de nieuwe bestuursvoorzitter.

Het nieuwe governance-model is onlangs besproken met de clubs uit het betaald- en amateurvoetbal en kan pas op z'n vroegst in het najaar worden ingevoerd. Indien Van Gaal ingaat op de nieuwe functie zal hij ook de man zijn die bepaalt wie de bondscoach wordt. Zoals in een bedrijf de CEO ook beslist over de topfuncties in de boardroom.

Qua timing kan het betekenen dat Oranje voor de zomer nog geen nieuwe bondscoach heeft en Fred Grim als interim ook de vriendschappelijke duels met Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) en het kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni) leidt. Of Van Gaal moet alsnog zelf die wedstrijden willen doen om daarna in zijn rol als bestuursvoorzitter verder te gaan.

Waar men op hoopt is dat een nieuwe bondscoach wordt aangesteld met de goedkeuring van Van Gaal die dan weliswaar formeel nog geen voorzitter is, maar zich al wel bemoeit met de keuze. In dat geval zou het bijvoorbeeld kunnen dat een relatief jonge trainer als Frank de Boer, gedekt door zijn leermeester Van Gaal, alsnog bereid zou zijn de handschoen op te pakken.

Indien Van Gaal niet ingaat op de wens van de KNVB zal de structuur overeind blijven en gezocht worden naar een ander boegbeeld. Maar vrijwel niemand in de top van het voetbal houdt met dit scenario rekening.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.