Van Gaal biedt Janssen unieke kans in Oranje

Reacties

Vincent Janssen start dinsdagavond in de Nations League-wedstrijd tegen Wales. Bondscoach Louis van Gaal heeft daags voor het duel al bevestigd dat de 27-jarige spits de kans krijgt om zich te laten zien als aanspeelpunt.

Van Gaal biedt Janssen unieke kans in Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 2
Wales
Wales

Janssen gaat tegen Wales zijn eerste interland sinds 10 oktober 2017 spelen. Door zijn transfer naar Monterrey verdween de voormalige doelpuntenmaker van AZ uit beeld, maar niet bij Van Gaal. In de zoektocht naar een aanspeelpunt kwam de bondscoach uit bij de aanvaller, die verrassend geselecteerd werd voor deze interlandperiode en door zijn bruiloft later aansloot.

Nu is de tijd rijp voor een serieuze kans voor Janssen. Van Gaal wilde niet zijn volledige opstelling prijsgeven, maar gaf wel aan dat Jasper Cillessen, Matthijs de Ligt en Janssen sowieso beginnen. Mogelijk wordt Janssen ondersteund door Noa Lang. Op een van de voorbereidende trainingen van Oranje was te zien dat Van Gaal in gesprek ging met Janssen en Lang. 'Ik heb altijd een bedoeling met gesprekjes. Die kunnen overal plaatsvinden', aldus de bondscoach tijdens zijn persconferentie maandagmiddag.

Van Gaal zei verder over de kans voor Janssen: 'Ik ben op zoek naar een aanspeelpunt. Memphis en Bergwijn zijn andere types. Daarom speel ik met twee spitsen. Janssen heeft laten zien in Mexico dat hij een aanspeelpunt is en makkelijk scoort. Dat deed hij daarvoor niet en dat wordt ook breed uitgemeten. Ik heb vandaag ook met Janssen gesproken, we spelen dan tegen het schaduwteam en dan vraag ik wat hij gaat doen. Hij moet dicht bij zichzelf blijven en toch het takenpakket uitvoeren wat we afspreken. Ik vraag hoe hij zich voelt en naar het vertrouwen in zichzelf.' Van Gaal wilde nog niet vertellen of Janssen tegen Wales met een andere spits aan zijn zijde speelt, of dat gekozen wordt voor een formatie met twee spelers kort achter hem.

Door zijn lange afwezigheid is Janssen als het ware een van de nieuwelingen in de selectie van Oranje. Jordan Teze en Jerdy Schouten werden door Van Gaal ook bij de groep gehaald en debuteerden al tijdens deze interlandperiode. Wat voor indruk maken de nieuwelingen op de bondscoach? Van Gaal: 'Ik vind dat ze allemaal voldaan hebben, al moeten we Vincent Janssen nog afwachten. Ze weten nu ook waar ik naartoe wil, hoe ik wil spelen en dat ze in beeld zijn bij mij. Jerdy Schouten wist niet dat hij in beeld was of dat hij gevolgd werd. Dat weet hij nu, net als de speelwijze. Als er spelers op het moment suprême niet kunnen spelen, weet ik in ieder geval wat die Schouten kan. Dat geldt ook voor Vincent Janssen. Het zegt helemaal niet dat hij de spits wordt, maar hij heeft een kans, kan zich laten zien en ik kan daar een oordeel over vellen. Daarom doe ik dit allemaal.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.