Van Gaal: 'Gefeliciteerd met de beste trainer ter wereld'
Lees het complete onthullende portret van Louis van Gaal in VI nr. 32 die vanaf woensdag 8 augustus in de winkel ligt.
Louis van Gaal is weer bondscoach en zal in die hoedanigheid vrijdagmiddag (vanaf 12.00 uur) voor het eerst officieel naar buiten treden. Elf jaar na het echec van de eeuw.
Al die tijd hield hij vol dat het de schuld was van de spelers en dat de KNVB hem allesbehalve kwijt wilde. Voetbal International reconstrueerde zijn gespannen relatie met Oranje en de werkelijkheid van betrokkenen blijkt toch wat anders dan de werkelijkheid van Van Gaal.
In de aanloop naar de presentatie van Van Gaal op VI.nl een aantal passages, opmerkingen van betrokkenen en wetenswaardigheden uit het acht pagina's tellende onderzoek van verslaggevers Iwan van Duren en Tom Knipping waaruit vooral duidelijk wordt welk contrast er bestaat tussen de Louis van Gaal die (als trainer/coach) op het veld opereert en de Louis van Gaal daarbuiten.
'Louis van Gaal is uitgeleerd'. Zo stelt bondscoach Louis van Gaal, sprekend in de derde persoon, ergens begin 2001 in het bijzijn van de KNVB-officials Gerard Bouwer en Henk Kesler, die later directeur betaald voetbal zal worden en twee jaar geleden werd opgevolgd door Bert van Oostveen, de huidige directeur (zie foto) die Van Gaal heeft teruggehaald naar Zeist.
Een dergelijke opmerking is Van Gaal ten voeten uit. In zijn eigen wereld weet hij alles zeker, de buitenwereld is slechts een lastige bijkomstigheid. Dat was vroeger al zo. Leen de Goeij, zijn ploeggenoot bij Sparta, zei al in de jaren zeventig dat 'die jongen totaal geen zelfkritiek' heeft en dat de speler Van Gaal er zich maar over bleef verbazen dat er geen uitnodiging voor het Nederlands elftal zijn richting opkwam. Toen Van Gaal in september 1991 bij Ajax de plaats van de naar Real Madrid terugkerende Leo Beenhakker ging innemen en de toenmalige penningmeester Arie van Os hem daarmee geluk wilde wensen, was Van Gaal hem voor: 'Jij gefeliciteerd met de beste trainer ter wereld.'
Vier jaar later ontbrandt een conflict tussen Guus Hiddink (dan bondscoach) en Van Gaal dat in feite nooit is gedoofd. De Ajax-coach spreekt Hiddink aan inzake beschikbaarheid van Ajax-spelers, fysieke belasting en dergelijke zaken.
Tijdens zijn eerste interland, in Utrecht tegen Frankrijk, wisselt Hiddink zoals beloofd volop Ajacieden, maar niettemin wordt hij later geconfronteerd met een telefoontje van Danny Blind (dan aanvoerder van Ajax) met de mededeling dat er geen Ajacieden zullen verschijnen voor het volgende duel met Portugal. Hiddink is sprakeloos en krijgt nadien nog te maken met 'steigerende' Ajacieden, hetgeen in 1996 leidt tot een roemloos einde op het EK in Engeland. De Achterhoeker weigert sinds die tijd ook maar in de buurt van zijn vakbroeder te komen.
'In principe dien ik altijd mijn contract uit'. Het is een uitspraak van Van Gaal, maar het blijkt een boude uitspraak voor een man die doorgaans prat gat op zijn feitenkennis. Het gebeurde slechts één keer en dat was in de jaren negentig toen Van Gaal bij Ajax zijn eerste job als hoofdcoach aanvaardde. Het was een uiterst succesvolle periode, maar later bij Barcelona, de KNVB, nogmaals Barcelona, nogmaals Ajax (technisch directeur), AZ en Bayern München kwam steeds een voortijdig einde aan de samenwerking.
Dit jaar leek het er even op dat Van Gaal wederom zou terugkeren bij Ajax als algemeen directeur, maar dat scenario werd door Johan Cruijff en de zijnen opgeblazen. Na een sabbatical year betreedt Van Gaal nu toch weer de voetbalarena met vrijdagmiddag zijn presentatie als bondscoach, a.s. woensdag gevolgd door zijn eerste (oefen)wedstrijd tegen België in Brussel.
Foto: VI Images