Van Messi en Memphis tot Kerk en Harroui: zij die níét gingen
Er werden in deze zomerse transferwindow wederom meer dan genoeg (soms zelfs zéér spraakmakende) transfers afgerond. Maar is ook een behoorlijk lijstje te maken van spelers die 'gewoon' bij hun clubs bleven, ondanks de vele geruchten rondom hun toekomst. Een overzicht van de blijvers, van zijn die níét gingen.
Goed, het zat er de laatste weken al niet meer in, maar toch: Lionel Messi is bij Barcelona gebleven! De Argentijnse supervedette gooide kort na de afronding van het vorige seizoen de knuppel in het Catalaanse hoenderhok door te stellen dat hij wel uitgekeken was op 'zijn' club. Ook de komst van de nieuwe trainer Ronald Koeman leek geen uitkomst te bieden, zeker niet nadat de ex-bondscoach Messi's kameraad Luis Suárez de wacht aanzegde, maar nu de rookwolken zijn opgetrokken, speelt De Vlo nog steeds in Camp Nou. En dus was de meest veelbesproken transfer van deze zomer er eentje die uiteindelijk helemaal niet plaatsvond.
Dat laatste geldt ook voor de overstap van Memphis Depay naar Barcelona. De Oranje-sterkhouder wilde naar Catalonië, Koeman wilde hem dolgraag halen, terwijl ook Olympique Lyon wel wilde meewerken. En toch speelt de Nederlander zeker tot januari in de Ligue 1.Dat Memphis (wiens ploeggenoot Houssem Aouar eveneens bleef) nu niet in Camp Nou speelt, valt niet los te zien van het niet-vertrek van Ousmane Dembélé. De blessuregevoelige Fransman leek tegen het scheiden van de markt op weg naar Manchester United, maar de deal kwam er niet. En dus mocht Barcelona (dat onder curatele staat) geen nieuwe spelers meer aantrekken.
Er waren nog een aantal toppers uit het buitenland die (ondanks de verwachtingen) géén transfer maakten. Pierre-Emerick Aubameyang verlengde zijn contract en bleef Arsenal trouw, waar het er lange tijd toch op leek dat hij een stap wilde gaan maken om écht om de prijzen mee te doen. Arek Milik zit op zijn beurt voorlopig vast in de wachtkamer van Napoli, het feit dat de ex-Ajacied niet vertrok is een nederlaag voor beide partijen. Mesut Özil zit al een tijdje op een behoorlijk dood spoor bij Arsenal, waar hij een vorstelijk salaris verdient, maar die combinatie heeft wederom niet tot een vertrek geleid. Lautaro Martínez werd (net als Memphis en Aubameyang) gelinkt aan Barcelona, maar ook de komende maanden is Internazionale zijn werkgever. En Jadon Sancho werd volop begeerd door Manchester United, maar Borussia Dortmund zette al snel een streep door die overgang.
Dan waren er ook nog enkele Nederlandse (jeugd)internationals die tot de winterstop sowieso niet verkassen. Te beginnen met Joshua Zirkzee, het Bayern München-talent dat in de slotfase van de transferperiode plotseling verhuurd leek te gaan worden. Namens Feyenoord liet trainer Dick Advocaat al openlijk weten dat Zirkzee wat hem betreft meer dan welkom zou zijn, een huurdeal rondom de voormalig jeugdspeler van de Rotterdammers zou de spitsenhonger van de ervaren trainer stillen, maar tot januari draagt Zirkzee nog het shirt van Der Rekordmeister.
En wat te denken van Hans Hateboer? De rechtsback van Atalanta Bergamo liet vlak na het vorige seizoen in gesprek met VI weten dat hij een vertrek meer dan serieus overwoog. 'Volgens mij is dit het maximale dat je met Atalanta kunt presteren. Hoeveel méér valt er nog uit te halen hier? Niet veel, denk ik. Ik heb hier fantastische jaren gehad, met mooie prestaties en een fijne sfeer. Het is iets puur persoonlijks. De drang om nieuwe dingen te ontdekken. Ik wil mezelf blijven uitdagen.' Duidelijke taal, waarmee zijn trainer Gian Piero Gasperini het bepaald niet eens was. De oefenmeester heeft zijn zin gekregen: Hateboer blijft bij Atalanta.
Ook Georginio Wijnaldum werd flink in verband gebracht met een transfer, waarbij vooral het Barcelona van Koeman werd genoemd. Maar, zo zei hij dinsdag op een persconferentie bij Oranje: 'De interesse was niet zo serieus denk ik, anders had je wel wat meer gelezen, of was er meer gebeurd. Er was niets concreet, ik heb er niet over na hoeven denken.' Hij blijft dus bij Liverpool, zoals ook Jasper Cillessen bij zijn club blijft. Er waren geruchten dat hij een van de slachtoffers van de Valencia-schoonmaak zou worden, maar zo ver is het niet gekomen. Fans van de Eredivisie kunnen daarnaast ook de komende maanden genieten van Steven Berghuis en Denzel Dumfries, de aanvoerders van respectievelijk Feyenoord en PSV.
EREDIVISIE
Naast Berghuis en Dumfries waren er meer spelers die (in meer of mindere mate) voor een vertrek bij hun Eredivisieclub stonden, maar alsnog bleven. Zo gonsde het deze zomer volop van de geruchten rondom Ajax-sterkhouders Andre Onana en Nicolas Tagliafico, maar in tegenstelling tot ploeggenoten als Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Joël Veltman en Sergiño Dest zijn zij ook in de komende periode nog te bewonderen in de Johan Cruijff Arena. Ook de veelbesproken AZ-talenten Owen Wijndal, Calvin Stengs en Myron Boadu vertrokken niet, hoewel hun namen bij veel grote clubs op het lijstje stonden, en staan.
Dan was er ook nog de situatie rond Timo Baumgartl. De PSV-verdediger die vorig jaar werd overgenomen van VfB Stuttgart leek razendsnel alweer te vertrekken uit Eindhoven, toen Fulham zich voor hem meldde. Hij werd zelfs al medisch goedgekeurd, voordat hij tot de conclusie kwam dat de sportieve ambitie toch wat ontbrak bij de Londense promovendus. Voor zijn eigen ontwikkeling zou het beter zijn om bij PSV te blijven, zo oordeelde Baumgartl. En dus kan trainer Roger Schmidt de komende maanden nog over hem beschikken.
Ook FC Utrecht-trainer John van den Brom en Sparta Rotterdam-coach Henk Fraser hebben tot de winterstop een sterkhouder die flink in de belangstelling stond tot hun beschikking. Zo leek Gyrano Kerk de Domstedelingen te gaan verlaten, met name clubs uit Duitsland, Italië en het Championship hadden interesse, maar de biedingen op de aanvaller waren niet voldoende. Dat gold ook voor Abdou Harroui, de Sparta-parel waar FC Groningen nadrukkelijk naar hengelde. De noorderlingen legden echter niet het door de Spangenaren gewenste bedrag op tafel, en dus kwam er ook in dit geval geen akkoord.
Mis je nog iemand in dit overzicht? En welke niet-transfer vond jij het meest opvallend? Laat het hieronder weten in de comments!
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login