Vanaf volgend seizoen degraderen twee clubs rechtstreeks uit Eredivisie

Reacties

De Eredivisie gaat volgend seizoen al op de schop. Clubs op het hoogste niveau van Nederland hebben besloten maatregelen een jaar eerder in te voeren. Dit betekent dat volgend seizoen twee clubs rechtstreeks degraderen uit de Eredivisie.

Vanaf volgend seizoen degraderen twee clubs rechtstreeks uit Eredivisie

In november 2018 namen de clubs een besluit over de zogenoemde veranderagenda. 'Omdat de maatregelen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal heeft de commissie voorgesteld om deze eerder in te voeren dan in november 2018 besloten was', zo is te lezen in de persverklaring.

De belangrijkste verandering heeft plaats aan de onderkant van de competitie. Vanaf volgend seizoen degraderen de nummer achttien én zeventien rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. In de voorgaande seizoenen degradeerde alleen de hekkensluiter rechtstreeks en kregen de nummer zestien en zeventien een extra kans op lijfsbehoud via de play-offs. Dit betekent automatisch dat de kampioen én nummer twee van de Eerste Divisie direct promoveren naar de Eredivisie. De nummer zestien van de Eredivisie speelt wel gewoon in de play-offs.

Voor het afgelopen seizoen zou dat betekenen dat naast de degradatie van NAC Breda ook De Graafschap verplicht was afgezakt naar het tweede niveau, in de KKD was Sparta Rotterdam net als kampioen FC Twente rechtstreeks naar de Eredivisie gegaan.

Financiën

Naast de verandering in de competitieopzet zijn er ook beslissingen genomen over het speelschema en de daarbij horende indeling van de agenda, plus financiële zaken. Zo wordt de verdeling van de mediagelden anders en evenwichtiger. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Ook zullen clubs uitkomend in Europa een bijdrage leveren aan clubs die niet uitkomen in Europa.

Als een Nederlandse club de groepsfase van de Champions League of Europa League haalt, moet het vanaf volgend seizoen vijf procent van de inkomsten uit die groepsfase verdelen over de clubs die niet uitkomen in het Europees voetbal. In de knock-outfase gaat het om een percentage van 3,75 procent. Dit geld komt voornamelijk terecht bij Eredivisie-clubs die op natuurgras spelen. Deze maatregel dient als motivatie voor clubs die op kunstgras spelen.

Agenda

Vanaf volgend seizoen komt er meer flexibiliteit als het gaat om het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden. Dit om clubs die Europees spelen te ontlasten. Dit seizoen was er veel consternatie toen de KNVB de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle verzette.

Clubs die Europees spelen worden ook op een andere manier ontlast. Deelnemers aan de groepsfase van de Europa League of Champions League stromen pas in de tweede ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi in. Dit seizoen speelde elke club nog in de eerste ronde van het bekertoernooi.

De evaluatie van de maatregelen vindt in principe over drie seizoenen plaats.

Alle maatregelen die ingaan vanaf het seizoen 2019/20

• Nummer 18 en 17 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Nummer 16 van de Eredivisie neemt deel aan de promotie/degradatie play-offs. Deze maatregel draagt eraan bij dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.

• Clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van een Europese Clubcompetitie stromen bij de laatste 32 clubs in tijdens het TOTO KNVB bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.

• Er komt meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om de arbeid/rust verhouding tussen wedstrijden voor clubs die spelen in de Champions League of Europa League te verbeteren. Ook deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.

• De solidariteit in de verdeling van de mediagelden neemt met 10% toe. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Deze evenwichtigere verdeling draagt bij aan het sterker worden van kleinere clubs in de Eredivisie.

• Clubs die deelnemen aan de Europa League of de Champions League verdelen 5% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase daaropvolgend onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Deze maatregel motiveert clubs om over te stappen op natuurgras en maakt niet-Europese deelnemers in de Eredivisie sterker.

• Er is een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben. Dit akkoord houdt in dat deze clubs geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. Deze maatregel zorgt ervoor dat investeren in jeugdopleidingen beter loont wat bijdraagt aan de sportieve kwaliteit van de clubs in de Eredivisie.

• 15% van de solidariteitsgelden die de Eredivisieclubs ontvangen vanuit de UEFA worden beschikbaar gesteld aan de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Net als in de Eredivisie zullen ook deze gelden op een wijze verdeeld worden dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en het motiveren van investeren in jeugdopleiding.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.