Veel emoties en tranen bij einde van 119 jaar Veendam

Voor SC Veendam is 119 jaar na de oprichting het doek definitief gevallen. Maandag werd bekend dat de club uit de Jupiler League failliet is verklaard, hetgeen tijdens een voor maandagmiddag 14.00 uur geplande persconferentie verder is toegelicht. Het leidde tot veel emoties bij de aanwezigen in de zaal. De bewindvoerder wilde voor 25 maart een bedrag van rond de 675 duizend euro ontvangen, hetgeen de club niet is gelukt.

Veel emoties en tranen bij einde van 119 jaar Veendam

Behalve dat bedrag had de huidige nummer tien van de Eerste divisie voor circa drie ton aan openstaande rekeningen en was er een gat van vierhonderdduizend euro op de begroting van volgend seizoen. Dat het doek nu definitief is gevallen was dan ook voor velen niet verrassend.

De betaald voetbalorganisatie leek de afgelopen jaren diverse keren voltooid verleden tijd. Ondanks de aanhoudende financiële malaise wist Veendam keer op keer een oplossing te vinden. Tot deze week. VI.nl blikt terug op het verleden van SC Veendam, dat 1894 werd opgericht onder de naam Look Out.

OprichtingNa de oprichting in 1894 fuseerde de club uit het Noorden met het Veendamse Vitesse en ging het in 1909 verder onder de naam PJ (Prinses Juliana) Veendam. Later volgde er nog een fusie en voerde Veendam nog drie keer een naamswijziging door. In 1919 ging het samen met Jupiter verder onder de naam Veendam.

Na twintig jaar betaald voetbal splitste Veendam zich in een prof- en amateurtak. SC Veendam ging verder in het betaalde voetbal, terwijl Veendam 1894 gold als de amateurtak. De laatste twee wijzigingen qua naamvoering hadden plaats in 2000 ( BV Veendam) en 2011, toen het weer SC Veendam werd.

SuccessenVoordat de club in 1954 betaald voetbal ging spelen werd het in 1932 kampioen in het Noordelijk district. De laatste grote successen die de geel-zwarten kenden waren de promoties in de seizoenen 1985/86 en 1987/88 (beiden via nacompetitie) naar de Eredivisie.

In het seizoen 2006/2007 plaatste het toenmalige BV Veendam onder leiding van trainer Joop Gall zich verrassend voor de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Na de eerste barrage tegen Go Ahead Eagles te hebben overleefd, kwam het in de tweede ronde tegen toenmalig Eredivisionist Excelsior tekort.

De LangeleegteDe Langeleegte is nog altijd een begrip, maar sinds 1 juli 2008 draagt de accommodatie formeel niet langer die naam. Het complex heet tegenwoordig Gjaltema Stadion aan De Langeleegte, maar in de volksmond wordt het stadion nog altijd De Langeleegte genoemd. De Langeleegte is een Groninger naam. Veel mensen associëren het met leegte, maar in Groningen staat de benaming leeg voor 'laag'. SpelersVeendam bracht in het verleden de nodige spelers voort die in een later stadium, ieder op zijn eigen vlak, bekendheid verwierven. Zo waren er enkele spelers die het schopten tot international. In oktober vorig jaar nog maakte Ruben Schaken tegen Andorra (3-0 winst) zijn Oranje-debuut, waarbij de aanvaller een keer scoorde, net zoals hij afgelopen vrijdag deed tegen Estland.

Behalve de Feyenoorder, die drie seizoenen actief was aan De Langeleegte, werden ook doelman Frans de Munck en Dick Nanninga international. Leo Beenhakker stond in de Groningse Veenkoloniën aan het begin van een later imposante trainersloopbaan. Andere bekende trainers waren bijvoorbeeld Cor van der Gijp, Azing Griever, Henk Nienhuis, Ron Jans en Joop Gall. De laatste stond liefst zes seizoenen aan het roer in Veendam.

Ook VI-hoofdredacteur Johan Derksen stond in de jaren zeventig als semi-prof onder contract in Veendam, terwijl hij daarnaast werkzaam was als journalist voor de regionale krant. Als speler van Veendam baarde hij toen (1976) al opzien middels een uiterst openhartige reportage van de hand van John Linse in het kerstnummer van Voetbal International, hetgeen een jaar later min of meer tot zijn entree leidde als verslaggever bij VI.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen