Veendam naar play-offs ondanks afstraffing

BV Veendam verloor met ruime cijfers, maar plaatste zich toch voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie. FC Zwolle, Stormvogels Telstar en FC Emmen vechten alle nog voor het laatste ticket.

BV Veendam-FC Volendam 0-4
Veendam had zich met een zege kunnen kwalificeren voor de play-offs om promotie en degradatie, maar de ploeg van coach Joop Gall ging genadeloos onderuit tegen het veel sterkere Volendam. Maar omdat de drie concurrenten ook alle onderuitgingen, was er toch reden voor een feestje op De Langeleegte. Rowin van Zaanen (foto) opende al na vijf minuten de score, door bij de tweede paal een voorzet van Niels van Duijn binnen te tikken. Yoeri Petrov voerde in de 25ste en 35ste minuut het verschil op tot 0-2 en 0-3 via een counter en een soepel een-tweetje. Vlak na rust zorgde Jack Tuyp voor de nekslag met een intikker. Volendam klom naar de vijfde plaats.

FC Zwolle-De Graafschap 2-2
FC Zwolle slaagde er wéér niet in een plaats in de play-offs veilig te stellen. Na vijftien minuten leek een overwinning voor het pakken na treffers van Eric Botteghin (kopbal) en Petri Oravainen (geplaatst schot). Maar De Graafschap weigerde zich gewonnen te geven. Binnen vijftien minuten stonden De Superboeren weer naast de thuisploeg via een eigen doelpunt van Dennis van der Wal en een bekeken schot van John van Loenhout.

Stormvogels Telstar-Cambuur Leeuwarden 0-1
Stormvogels profiteerde niet van de misstappen van Veendam en Zwolle en moet volgende week bij RBC proberen alsnog een plaats bij de eerste negen op te eisen. In Velsen was het de ploeg van coach Luc Nijholt die de wedstrijd domineerde, maar het counterende Cambuur dat won via een goal van Martijn Roosenburg.

FC Den Bosch-FC Emmen 3-0
Voor Emmen zijn de kansen op de play-offs wel heel klein geworden. Dankzij een benutte strafschop van Paul Beekmans, een 'gewone' treffer van Kiran Bechan en een knal in de kruising van Anthony Lurling klopte FC Den Bosch de zwakke Emmer formatie. Daarmee blijft de goed spelende ploeg van coach Theo Bos in het bezit van de tweede plaats.

VVV-Venlo-TOP Oss 2-1
Nummer drie VVV was sterker dan TOP, maar moest tot de laatste seconden knokken voor de drie punten. Dirk Jan Derksen zette met een intikker de thuisploeg op voorsprong, na rust was het Willem Janssen die de bal over doelman Wilko de Vogt wipte, voordat Eric Quekel in de slotfase voor de 2-1 tekende.

FC Dordrecht-RBC Roosendaal 0-4
RBC klopte Dordrecht in een ontmoeting voor twee ploegen die nog azen op de tweede plaats. Dordt bepaalde het spel, maar RBC was aanvallend dodelijk efficiënt, bijna elke kans was een goal. Nog voor het rustsignaal bouwden Benjamin Martha (twee goals) en Edouard Duplan een veilige marge op: 0-3. Vlak voor tijd maakte Sven Delanoy de vier vol.

MVV-Go Ahead Eagles 4-1
Het spektakel bij MVV-Go Ahead zat in het eerste half uur. Reza Goochanejhad hielp de Eagles in de derde minuut nog op voorsprong, maar via een kopbal van Robert van Boxel, een kopbal van Alexandre Bryssinck en een fraaie solo van Daniel Gomez stond er na een half uur een 3-1 tussenstand op het scorebord. Harrie Gommans tekende in blessuretijd voor de 4-1 vanaf de strafschopstip. Het thuispubliek nam afscheid van Mark Luijpers.

AGOVV Apeldoorn-Fortuna Sittard 1-2
Ook Raimond van der Gouw nam afscheid van het publiek van zijn club, AGOVV. De 44-jarige doelman kon echter niet voorkomen dat Fortuna na rust een 1-0 achterstand omboog in een 2-1 voorsprong via twee goals van Jürgen Heinrichs, beide op aangeven van Cedric Olondo.