VI flashback: eerdere stunts in de CL-groepsfase

Rubin Kazan en Unirea Urziceni zorgden dinsdagavond in de Champions League met zeges op respectievelijk Barcelona en Glasgow Rangers voor grote stunts. VI dook in de historie van het toernooi en vond enkele andere opmerkelijke resultaten uit de groepsfase.

VI flashback: eerdere stunts in de CL-groepsfase


<br /><br /> Zoals hieronder blijkt komt AC Milan herhaaldelijk voor in dit overzicht met surprises. Tijdens dit nog prille Europese seizoen leden de Italianen een opvallende nederlaag in eigen huis. Een wereldgoal van de Finse verdediger Hannu Tihinen (met de hak uit een corner) bezorgde debutant FC Zürich op 30 september de eerste Champions League-zege ooit in nota bene San Siro: 0-1. Het brengt Milan in zware problemen. De club van Klaas-Jan Huntelaar en Clarence Seedorf wacht nu twee loodzware duels met Real Madrid. Woensdagavond is de eerste in de Spaanse hoofdstad.

<br /><br /> Vorig seizoen kende het Roemeense CFR Cluj 1907 een sensationele debuutwedstrijd in de Champions League. Op 16 september 2008 boekte de regerend landskampioen op bezoek bij AS Roma een 2-1 zege. De Italianen kwamen na ruim een kwartier nog op voorsprong door een goal van Christian Panucci, maar twee treffers van de Argentijn Juan Culio bezorgden Cluj een historische zege. Het bleek uiteindelijk de enige zege van de Roemenen in een poule met verder Chelsea en Girondins Bordeaux.

<br /><br /> Het Slowaakse FC Artmedia Petrzalka kende in het seizoen 2005/06 een opmerkelijke start van zijn Champions League-avontuur. Na een nipte 1-0 thuisnederlaag tegen Internazionale verraste de ploeg door op 28 september FC Porto in Portugal naar een 3-2 nederlaag te spelen. De Slowaken maakten zo een einde aan een reeks van negen thuisduels op rij zonder verlies van de Portugese grootmacht. Wat de zege in Oporto extra bijzonder maakte, was het feit dat Artmedia zich knap terugknokte na een vroege 2-0 achterstand.

<br /><br /> De Champions League maakte in het seizoen 1997/98 voor het eerst echt kennis met het powervoetbal van Dinamo Kiev. Op 5 november 1997 draaide de Oekraïnse machine van de toenmalige toptrainer Valeri Lobanovski Barcelona in Nou Camp horendol om vervolgens met een 4-0 zege van het veld te stappen. Tot op heden is dat nog altijd de grootste Europese thuisnederlaag ooit van de Catalanen. Aanvaller Andriy Shevchenko nam op die gedenkwaardige avond drie van de vier Oekraïnse doelpunten voor zijn rekening.

<br /><br /> AC Milan had thuis tegen Rosenborg BK aan een gelijkspel genoeg om de kwartfinale van het Champions League-seizoen 1996/1997 te bereiken. Slechts dertigduizend fans namen überhaupt de moeite om het duel in San Siro te bezoeken, waar Milan al voor rust op achterstand kwam. Via de Fransman Cristophe Dugarry werd het nog 1-1, maar een treffer na rust van Vegard Heggem was genoeg voor de Noren: 1-2. Rosenborg BK bereikte de laatste acht en de favoriet AC Milan bleef met lege handen achter.

<br /><br /> Bayern München was in het seizoen 1998/99 ijzersterk en plaatste zich op 26 mei voor het eerst in zijn historie voor de finale van de Champions League, waarin het verloor van Manchester United (2-1). Op weg naar de eindstrijd was de Deense debutant Brøndby IF de enige club geweest die de Duitsers wist te kloppen. Dat gebeurde tijdens de eerste speelronde op 16 september. Na een vroege 1-0 voorsprong bogen de Denen de achterstand uiteindelijk om in een 2-1 zege. Het zou het uiteindelijk de enige overwinning van de ploeg betekenen. Brøndby verloor al zijn vijf overige groepsduels.

<br /><br /> AJ Auxerre, Grashoppers en Glasgow Rangers leek in 1996 een prima loting voor verliezend Champions League-finalist Ajax. De Amsterdammers wonnen dan ook direct hun eerste wedstrijd bij Auxerre (0-1) en de Zwitserse kampioen Grashoppers moest op 25 september in de Arena geen al te grote opgave zijn. Dat werd het wel. Een knal vanaf 35 meter van Murat Yakin zorgde voor de eerste Ajax-nederlaag ooit tegen een Zwitserse club: 0-1 Uiteindelijk overleefde Ajax ternauwernood de groepsfase dankzij een uitzege op hetzelfde Grashoppers (0-1).

<br /><br /> Veel aansprekende prestaties hebben Belgische ploegen in de Champions League nooit echt geleverd, maar de overwinning van Club Brugge bij AC Milan op 22 oktober 2003 mocht er zijn. Op de derde speeldag van groep H, met daarin ook Ajax dat laatste werd, was een schitterende treffer van Andrés Mendoza genoeg voor Brugge dat met 1-0 won in San Siro. De Belgen kwamen na zes wedstrijden uiteindelijk net iets tekort ten opzichte van Milan en Celta de Vigo om ook nog de volgende ronde te bereiken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen