Videoscheidsrechter naar WK, maandag beslist de Eredivisie
De videoscheidsrechter mag naar het WK. Dat besloot de FIFA Council vrijdag. Maandag besluiten de clubs in Nederland over videoarbitrage in de Eredivisie.
Dat gebeurt tijdens een buitengewone algemene vergadering betaald voetbal. Behalve de FIFA voeren ook steeds meer topcompetities videoarbitrage in. Acht landen werken al dit seizoen met de videoscheids, met de Bundesliga en Serie A als opvallendste pioniers.
Inmiddels hebben ook de Spanjaarden en Fransen besloten met ingang van het nieuwe seizoen te beginnen met videoscheidsrechters in La Liga en de Ligue 1. Net als de FIFA vinden zij het niet meer te verkopen dat iedereen op zijn mobieltje direct de herhaling kan zien, maar dat de scheidsrechter geen gebruik mag maken van tv-beelden.
In Nederland wordt tot dusverre alleen in de KNVB-beker geëxperimenteerd. Over het algemeen leidde dat tot meer goede beslissingen, maar ook tot tumult. Roda JC spande zelfs een (verloren) kort geding aan tegen een beslissing van de videoscheidsrechter. Hoe dan ook. Afgaande op de FIFA is deze ontwikkeling niet meer te stoppen. Baas Gianni Infantino noemde zich eerder al ‘warm voorstander’ en lobbyde ook afgelopen week weer voor deze vernieuwing. ’Het is niet de oplossing voor alles in het voetbal, maar voorkomt wel duidelijke fouten van scheidsrechters.’
Geheel kritiekloos verloopt de wereldwijde invoering nog niet. Maar opvallende incidenten waarbij zelfs de videoscheidsrechter ernaast zit of minutenlang beeldje voor beeldje gaat analyseren, worden door de FIFA beschouwd als kinderziektes. Verder spreken de cijfers voor zich. Het systeem is aantoonbaar eerlijker, terwijl de invloed op het natuurlijke verloop van de wedstrijden beperkt is. Het aantal goede beslissingen is toegenomen van 93 naar 99 procent. Uit metingen blijkt dat wedstrijden met videoscheidsrechters slechts anderhalve minuut langer duren.
Nederland liep jaren geleden voorop met de experimenten, maar is nu voorbijgestreefd door onder meer de Belgen en de Polen die er in hun competities al mee werken. Aansluiten bij de FIFA en andere competities zou gezien alle investeringen die al zijn gedaan (ruim een miljoen euro) dan ook een logische vervolgstap zijn. Maar zoals met elke verandering in Nederland moeten eerst de clubs instemmen. Die hebben net als met de dossiers gras en opleiden vooral weer problemen met de kosten.
De KNVB wil de opstartfase financieren. Er is een bestemmingsreserve van 5 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve projecten zoals videoarbitrage. De KNVB wil de eerste twee jaar geheel voor zijn rekening nemen, het voorstel van de bond is dat vanaf het derde seizoen de Eredivisieclubs elk 55 duizend euro gaan bijdragen.
Voor de nieuwe algemeen directeur Eric Gudde wacht maandag dus zijn eerste vuurproef. Het zou nogal opzienbarend zijn wanneer de clubs - die de vorige KNVB-top wegstuurde om er een eigen man neer te zetten - nu zijn eerste plan direct zouden afschieten. Om de videoscheidsrechter in het nieuwe seizoen (2018/19) te lanceren, is in de algemene vergadering een reguliere meerderheid nodig.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login