Vijf redenen waarom je dit seizoen de Bundesliga moet volgen
De Bundesliga is vrijdag van start gegaan met Bayern München - Hertha BSC. Voor het eerst in jaren lijkt er op voorhand een spannende titelstrijd aan te komen en met twee Nederlandse trainers, nieuwe talenten en de slag om vier Champions League-tickets belooft het een interessant seizoen te worden. Vijf redenen om de Bundesliga dit jaar te volgen.
1. Titelstrijd
De meeste Duitse media waren er een jaar geleden eigenlijk al over uit: Bayern München wordt (weer) kampioen. Het liep anders. De formatie van trainer Niko Kovac beleefde een moeizaam seizoen waarin Borussia Dortmund lang mocht dromen van de titel. Maar uiteindelijk viel alles wel op zijn plek. Dortmund gaf na de winterstop de voorsprong uit handen en Bayern strompelde richting het kampioenschap. De waarschuwing vanuit Dortmund was wel binnengekomen bij de clubleiding.
Versterking was nodig in München en versterking kwam er. Verdedigers Lucas Hernández en Benjamin Pavard kostten de club in totaal zo'n 110 miljoen euro, maar daarna bleef het lang stil. Arjen Robben en Franck Ribéry waren na jarenlange trouwe dienst vertrokken; wie gingen hen vervangen? Met alleen Kingsley Coman en Serge Gnabry had Bayern niet genoeg. Daarom huurde Der Rekordmeister onlangs Ivan Perisic en is inmiddels ook de komst van Philippe Coutinho officieel aangekondigd.
Dortmund heeft de messen geslepen. BVB maakte zich lang geen illusies en wist vaak ook wel dat Bayern de absolute topkandidaat was, maar nu is het anders. Dortmund wil de titel pakken, Bayern móét de titel pakken. Directeur Michael Zorc haalde Mats Hummels terug van Bayern en kocht Thorgan Hazard, Nico Schulz en Julian Brandt voor een totaalbedrag dat lager is dan de tachtig miljoen die Bayern betaalde voor Hernández. Eerder verzekerde Dortmund zich al van de definitieve komst van Paco Alcácer, vorig seizoen al succesvol als huurling. Bayern is gewaarschuwd voor het versterkte Dortmund. Samen lijken de clubs de titelstrijd aan te gaan; of komt er een verrassing?
2. Nederlandse trainers
Bayer Leverkusen-trainer Peter Bosz heeft er een Nederlandse collega bijgekregen: Alfred Schreuder. De 46-jarige trainer kreeg van 1899 Hoffenheim de kans om eindverantwoordelijke te worden na anderhalf jaar als assistent van Erik ten Hag bij Ajax te hebben gewerkt. Schreuder zag belangrijke spelers als Joelinton en Nico Schulz vertrekken, terwijl Bosz hem 'beroofde' van Kerem Demirbay en Nadiem Amiri. Toch is er nog genoeg kwaliteit aanwezig om een betere eindklassering te bereiken dan de negende plek van vorig seizoen.
Bosz wacht een nieuwe uitdaging om met Leverkusen te presteren in de Bundesliga én de groepsfase van de Champions League. Want na een eindsprint eindigde Leverkusen vorig seizoen op een knappe vierde plaats. Qua transfers bleef het rustig bij de club. Brandt vertrok naar Dortmund, maar Bosz hield sterkhouders als Kai Havertz en Jonathan Tah tot nu toe binnenboord. Met Demirbay, Amiri en ook Moussa Diaby en Daley Sinkgraven erbij moet nieuw succes worden geboekt.
3. CL-strijd
Over Champions League gesproken: de strijd om de vier tickets was vorig seizoen al spannend, maar belooft ook dit seizoen bloedstollend te worden. Er zijn op voorhand namelijk veel clubs die voor de Europese plekken willen gaan, met als ultiem doel natuurlijk het miljardenbal. Naast titelkandidaten Bayern en Dortmund lijken dat RB Leipzig, Leverkusen, Borussia Mönchengladbach, VfL Wolfsburg, Eintracht Frankfurt, Werder Bremen, Hoffenheim en het op revanche azende Schalke 04. Misschien dat Hertha BSC, sinds kort overgenomen door een rijke investeerder, ook gaat meedoen.
4. Nieuwe sterren
Steeds meer jonge talenten vinden hun weg naar de Bundesliga in een poging om zich verder te ontwikkelen en daarna de stap naar Spanje of Engeland te maken. Jadon Sancho is nu het meest genoemde voorbeeld. Bij Manchester City kwam hij niet aan de bak, binnen twee jaar werd hij bij Dortmund de absolute sterkhouder en zijn clubs bereid om meer dan honderd miljoen euro voor hem neer te leggen. Maar BVB is niet van plan om de aanvaller te laten gaan. Nog niet, althans.
Naast iemand als Ivan Perisic, die Bayern van de nodige aanvallende impulsen moet voorzien, zijn er jonge spelers die hun intrede doen in de Bundesliga. Schreuder krijgt bijvoorbeeld de beschikking over de Deense rechtsbuiten Robert Skov, terwijl Bosz nu werkt met de van Paris Saint-Germain overgekomen Moussa Diaby. Zijn voormalig ploeggenoot Christopher Nkunku trok net als Chelsea-huurling Ethan Ampadu naar Leipzig. The Blues verhuurden Eredivisie-bekende Lewis Baker aan Fortuna Düsseldorf. Daarmee was het nog niet gedaan met de 'Engelse' nieuwkomers. FSV Mainz 05 telde zevenenhalf miljoen neer voor middenvelder Edimilson Fernandes van West Ham United, dat Reece Oxford verhuurde aan FC Augsburg. Talenten verhuren aan Duitse clubs in plaats van ze definitief te laten gaan, lijkt het nieuwe devies.
5. Kleine uitdagers
De twee degradatiekandidaten zijn ook al bekend. Tegen alle verwachtingen in promoveerde SC Paderborn vorig seizoen voor de tweede keer op rij; in twee jaar van de 3. Liga naar de Bundesliga. En dat met een volgens Transfermarkt.com de minst waardevolle selectie. Dat is dit seizoen weer het geval. De totale marktwaarde zou ongeveer 24 miljoen zijn. Handhaving zou een wereldprestatie zijn. Met elf miljoen meer aan waarde is Union Berlin de tweede kandidaat. De club uit Oost-Berlijn debuteert in de Bundesliga en gaat voor het eerst in jaren weer een 'derby' tegen Hertha BSC spelen. De thuisduels in het Stadion An der alten Försterei, met achttienduizend staanplaatsen, zijn pure cult. De positie van de twee clubs is duidelijk. Fortuna Düsseldorf heeft qua marktwaarde de zestiende selectie, maar die is wel ruim twintig miljoen meer waard dan Paderborn en Union samen.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login