Vijfde finale voor Koning Verlenging: Twente

FC Twente plaatste zich voor de vijfde keer in de clubhistorie voor de finale van de Amstel Cup (voorheen KNVB beker). De ploeg van coach René Vandereycken gaat in De Kuip op jacht naar de derde bekerwinst voor de Enschedese club.

Vijfde finale voor Koning Verlenging: Twente

In de jaren zeventig stond FC Twente bekend als een ware cupfighter. Liefst drie keer bereikten de Tukkers de finale, met als hoogtepunt de winst van 1977. Via doelpunten van Epi Drost, Arnold Mühren en Jan Jeuring bleek Twente destijds in de verlenging te sterk voor PEC Zwolle: 3-0. In datzelfde decennium bleken FC Den Haag en Ajax beter dan Twente.

In 2001 veroverde de club uit Enschede voor de tweede maal de beker. Tot dolle vreugde van de 35.000 meegereisde Tukkers in De Kuip klopte het elftal van coach Fred Rutten het favoriete PSV in een zinderende strafschoppenserie. In die reeks maakten de Enschedeërs een 3-1 achterstand ongedaan.

Overigens lijkt FC Twente een abonnement te hebben op spannende finales, want slechts één keer was de eindstrijd al na negentig minuten beslist. De laatste drie finales vereisten minstens een verlenging. Tegen Ajax moest er zelfs een replay aan te pas komen, terwijl PSV pas na strafschoppen werd verslagen.

Wat dat betreft past de reeks bekerduels van dit seizoen perfect: van de zes wedstrijden won FC Twente er drie binnen de negentig minuten (Kloetinge, VVOG en Ajax 2), twee na verlenging (Cambuur Leeuwarden en Feyenoord) en eentje na verlenging en penalties (NAC).

24/05/2001   PSV - FC Twente   0-0  wns 3-4  
29/05/1979   Ajax - FC Twente   3-0     Clarke, Tahamata, Schoenaker
15/05/1979   Ajax - FC Twente   1-1     Meutstege (ed), Clarke
19/05/1977   FC Twente - FC Zwolle   3-0     Drost, Mühren, Jeuring
15/05/1975   FC Den Haag - FC Twente   1-0     Van Leeuwen
 

Bekijk hier al onze video's