Viktoria Plzen dwingt debuut in miljoenenbal af

Viktoria Plzen heeft woensdagavond voetbalhistorie geschreven. De kampioen van Tsjechië dwong voor het eerst in het bestaan van de club deelname aan de Champions League af. Ook BATE Borisov plaatste zich voor het miljoenenbal.

Viktoria Plzen dwingt debuut in miljoenenbal af

Viktoria Plzen - FC Kopenhagen 2-1 (3-1)De Tsjechen legden de basis voor het verdiende Champions League-ticket in Denemarken. Een week geleden resulteerde het uitduel in een 3-1 zege. Door de 2-1 overwinning van vanavond werd de eerste deelname aan de lucratieve en prestigieuze Champions League een feit.

Spannend werd het in de eerste helft nog wel. Christián Bolaños tekende na ruim een half uur spelen namens Kopenhagen, bij wie voormalig Heerenveen-middenvelder Christian Grindheim in de basis startte, voor de openingstreffer. Hij trof doel met een diagonaal schot in de verre hoek.

Ondanks verwoede pogingen van de Denen om de score verder op te voeren, maakte Marek Bakos na 67 minuten spelen aan alle onzekerheid een einde. Zijn gelijkmaker (intikker) betekende een haast onmogelijke opgave voor de bezoekers, die nog twee doelpunten nodig hadden voor een verlenging.

Gescoord werd er nog een keer, Michal Duris trof met een schuiver doel namens Plzen: 2-1. Zodoende mogen de Tsjechen donderdag uitkijken naar de Champions League-loting. Kopenhagen is veroordeeld tot Europa League-voetbal.

Sturm Graz - BATE Borisov 0-2(1-1)De Champions League krijgt dit seizoen ook een Wit-Russische deelnemer. BATE Borisov won na een 1-1 remise in het thuisduel in Oostenrijk met 2-0 van Sturm Graz.

Een wonderschone treffer van Aleksandr Volodko betekende na 36 minuten spelen de openingstreffer voor de gasten. Vanaf ruim twintig meter afstand schoot hij snoeihard raak. Na rust tekende Marko Simic met een ferme kopbal voor de 0-2, waardoor Sturm Graz definitief de hoop op deelname aan de Champions League kon opbergen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's