Villarreal en Celta de Vigo slechtste voorbeelden Dortmund

Reacties

Wat Borussia Dortmund dit seizoen overkomt is bijzonder, maar niet uniek. De ploeg komt uit in de Champions League, maar staat in de eigen (top)competitie laatste. Villarreal en Celta de Vigo bewezen in het verleden dat het in zo'n geval helemaal mis kan gaan.

Villarreal en Celta de Vigo slechtste voorbeelden Dortmund

De Duitse landskampioen van 2010/11 en 2011/12 eindigde vorig seizoen als tweede in de Bundesliga en speelt daardoor dit seizoen in het miljoenenbal. Daarin zal het ook overwinteren, maar in eigen land presteert de ploeg van Jürgen Klopp dramatisch. Ondanks de laatste plaats, met elf punten uit dertien duels, gaat niemand ervan uit dat BVB ook daadwerkelijk degradeert.

Dat overkwam Villarreal in het seizoen 2011/12 wél. Een jaar eerder was El Submarino Amarillo als vierde geëindigd, waarna het een paar maanden later de play-offs om kwalificatie voor de Champions League overleefde. Het Deense Odense BK werd over twee duels verslagen, waardoor Villarreal naar de groepsfase mocht.

Begin december was de situatie van de Spanjaarden evenwel een stuk anders dan die van Dortmund nu. Villarreal leed op 7 december zijn zesde nederlaag in de poulefase van de Champions League, maar stond in de competitie op dat moment nog op een veilige vijftiende positie. In het restant van het seizoen zakte de ploeg, waar destijds Jonathan De Guzman speelde, steeds verder weg.

Jonathan de Guzman in actie namens Villarreal in de Champions League.
Jonathan de Guzman in actie namens Villarreal in de Champions League.

Op de laatste speeldag leek Villarreal in eigen huis tegen Atlético Madrid lange tijd hard op weg zich te handhaven. Falcao zette de bezoekers in de absolute slotfase echter op 0-1, terwijl Rayo Vallecano (de belangrijkste concurrent) thuis tegen Granada vlak daarna óók de 1-0 maakte. Raúl Tamudo bezegelde daarmee het lot van De Guzman en co.

Celta
In 2003/04 maakte Celta de Vigo het echter nóg bonter. Na Slavia Praag te hebben verslagen in de play-offs, overleefde het zelfs de poulefase. Tegen Ajax, AC Milan en Club Brugge pakte het negen punten, maar in de achtste finale was Arsenal te sterk. In eigen land volgde dankzij een negentiende plek (op de slotdag viel er niets meer te redden) de gang naar het tweede niveau.

In andere grote Europese competities zoals de Serie A ging het in het verleden wel op andere manieren mis. Juventus werd in 2004/05 en 2005/06 kampioen en speelde ook in beide seizoenen in de Champions League. Tweemaal kwam De Oude Dame tot de kwartfinale, maar vanwege het omkoopschandaal werd Juve voor het seizoen 2006/07 teruggezet naar de Serie B.

In Frankrijk wist Olympique Marseille in 2000 zich op het nippertje te handhaven. Na een eerste groep met Manchester United, Sturm Graz en Croatia Zagreb te overleven, waren Lazio, Feyenoord en Chelsea in de tweede groepsfase te sterk. In de Ligue 1 voorkwam het degradatie slechts op doelsaldo. In 2002/03 deed Bayer Leverkusen iets vergelijkbaars. Het kwam de poule met Manchester United, Maccabi Haïfa en Olympiakos wél door, die met Barcelona, Internazionale en Newcastle United níet. In de Bundesliga bleef Leverkusen één plek boven de degradatiestreep.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.