Vitesse aast nog altijd op Gelredome
Als het aan Vitesse ligt, is het binnen afzienbare tijd eigenaar van Stadion Gelredome. Als de Provincie Gelderland afziet van een boeteclausule, dan lijkt de aankoop een kwestie van tijd.
Toen zetbaas Merab Jordania in 2010 naar Arnhem kwam had hij twee wensen: een landstitel met Vitesse en de aankoop van Stadion Gelredome. Waar een kampioenschap geen reële optie was, hopen de beleidsbepalers zeven jaar later nog altijd het stadion te kunnen kopen. Vitesse betaalt jaarlijks 1,8 miljoen euro huur en denkt door aankoop de kosten te kunnen drukken.
Het stadion is nu in bezit van vastgoedbedrijf Spes Bona en is volgens ingewijden te koop. Probleem is echter dat Vitesse nog te maken heeft met een boeteclausule uit het verleden. De provincie Gelderland bedong bij de bouw van het stadion een kettingbeding dat Vitesse verbiedt het stadion te kopen. De provincie was destijds bang dat met Vitesse als eigenaar het multifunctionele karakter van het onderkomen verloren zou gaan. Wilde Vitesse op den duur wel de baas worden van het stadion, dan moest een boete van 11,3 miljoen euro betaald worden.
In het verleden probeerden Jordania en toenmalig directeur Erwin Kasakowski het stadion al namens de Arnhemmers in handen te krijgen. De laatste jaren is het een project van algemeen directeur Joost de Wit. Vitesse wil spijkers met koppen slaan maar weigert de uitstaande boete te betalen. De Eredivisionist probeert al jaren onder het kettingbeding uit te komen, maar zonder succes.
Gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland laat aan VI weten dat Vitesse onlangs een nieuwe poging heeft gedaan het stadion over te nemen. 'Naar aanleiding van een eerder dit jaar gedaan verzoek van Vitesse, heeft het college van Gedeputeerde Staten in april van dit jaar aan Vitesse verzocht om met een financiële en inhoudelijke onderbouwing te komen van haar verzoek tot buitenwerkingstelling van het kettingbeding. Vitesse heeft onlangs gereageerd op dat verzoek. De reactie van Vitesse wordt op dit moment bestudeerd en verwacht wordt dat het college binnenkort een standpunt zal innemen.'
In het verleden waren er niet enkel vragen wat Vitesse precies van plan was met het stadion maar ook wie het stadion daadwerkelijk koopt. Jordania bleek een zetbaas van grootaandeelhouder Alexander Chigirinskiy. Deze is nog altijd de grote financier van de Arnhemse voetbalclub. Een veel gestelde vraag bij de provincie is dan ook of het Vitesse is dan wel een Russische investeerder die momenteel het stadion in handen probeert te krijgen. Aan De Wit om daar duidelijkheid in te scheppen.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login