VI-tussenbalans: El Hamdaoui en Suárez erg waardevol

Na 153 van de in totaal 306 wedstrijden maakt VI de tussenbalans van dit Eredivisieseizoen op. De diverse cijferklassementen die onze databaseredactie bijhoudt, leveren enkele verrassende resultaten op.

VI-tussenbalans: El Hamdaoui en Suárez erg waardevol

Mounir El Hamdaoui (foto) en Luis Suárez waren tijdens de eerste zeventien speelronden van het Eredivisie-seizoen 2008/09 betrokken bij de meeste doelpunten. Beiden waren voorbereider of afmaker van in totaal twintig treffers.

El Hamdaoui is topscorer van de Eredivisie met vijftien goals en de aanvaller van AZ bereidde daarnaast nog vijf doelpunten voor. Suárez scoorde tien keer namens Ajax en verzond ook nog eens tien keer de eindpass waaruit een ploeggenoot het net vond.

Marcus Berg is de nummer drie in het klassement van de meeste waardevolle speler. De Zweedse spits van FC Groningen maakte dertien doelpunten en schreef daarnaast vijf assists op zijn naam.

Opvallend is dat sommige goalgetters nauwelijks als aangever fungeren. Zo maakte Frank Demouge dertien goals voor Willem II, maar verzond de spits geen enkele keer een pass van waaruit een ploeggenoot scoorde. Ook Matthew Amoah (twaalf goals en twee assists) en Danijel Pranjic (elf goals en twee assists) gaan meer voor hun eigen kansen.

Speler Club Goals Assists Totaal
El Hamdaoui AZ 15 5 20
Suárez Ajax 10 10 20
Berg FC Groningen 13 5 18
Amoah NAC Breda 12 2 14
N'Kufo FC Twente 9 5 14
Demouge Willem II 13 0 13
Pranjic SC Heerenveen 11 2 13
Beerens SC Heerenveen 6 5 11
Lazovic PSV 6 5 11
 

Bekijk hier al onze video's