Voetbalclubs in de etalage: 777 Partners stort als kaartenhuis in elkaar

Reacties

De toekomst van Genoa is uitermate onzeker, nu eigenaar 777 Partners deze week failliet is verklaard. Ook Standard Luik en Red Star, een club uit de Franse Ligue 2, zouden inmiddels in de etalage staan.

Voetbalclubs in de etalage: 777 Partners stort als kaartenhuis in elkaar
© Pro Shots

Het Amerikaanse investeringsfonds, dat behalve bovengenoemde clubs ook Hertha BSC, Vasco da Gama en Melbourne Victory in de portefeuille heeft, is al langer omstreden. Om die reden ging de overname van Everton, dat inmiddels in handen is gevallen van AS Roma-eigenaar Dan Friedkin, niet door. Een rechtbank in Londen boog zich in verband met de mogelijke overname van Everton over de financiële huishouding van 777 Partners en verklaarde het fonds recentelijk failliet.

Het was al langer bekend dat 777 Partners met grote schulden kampte. In mei leende het nog veertig miljoen euro van A-Cap, een van de belangrijkste crediteuren, om overeind te blijven. Het lijkt erop dat dit niet de enige keer is dat het fonds uit Miami geld leende om de boel draaiende te houden. Leadenhall Capital Partners, dat claimt dat het voor 600 miljoen euro aan leningen financierde, spande al een rechtszaak aan en beschuldigde 777 Partners ervan bezig te zijn met een gevaarlijke piramidespel.

Die Amerikaanse piramide dondert nu als een kaartenhuis in elkaar. De eerste geluiden zijn dat Standard en Red Star daardoor in andere handen zullen vallen. De Belgische club, die al langer onder het eigendom van 777 Partners uit wilde, zou al te koop staan voor vijftien tot achttien miljoen euro. Red Star wordt mogelijk verkocht aan Steve Pagliuca, die al mede-eigenaar is van Atalanta. En Genoa is nu ook op zoek naar een nieuwe eigenaar, heeft algemeen directeur Andrés Blazquez (foto) bekendgemaakt.

Genoa kwam in 2021 in handen van 777 Partners, nadat het jarenlang werd geleid door de Italiaanse zakenman Enrico Preziosi. Na de degradatie uit de Serie A in 2022 keerde het vorig jaar direct terug op het hoogste niveau onder leiding van trainer Alberto Gilardino. De voormalig topspits van onder meer Parma en AC Milan leidde Genoa vervolgens naar de elfde plek, maar door de financiële problemen van 777 Partners was de club gedwongen spelers als Mario Retegui en Albert Gudmundsson te verkopen.

Volgens Blazquez zijn er al drie tot vier partijen met interesse, maar het is ook een optie dat Genoa in handen valt van A-Cap, een van de financieringsmaatschappijen achter 777 Partners. De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij nam als grootste schuldeiser de controle over Standard al over en zou overwegen om een paar clubs uit het portfolio van 777 Partners in handen te houden. Blazquez claimt dat A-Cap er alles aan zal doen om te voorkomen dat Genoa dit seizoen degradeert en dat de club in januari niet weer spelers hoeft te verkopen.

Serie A

Stand Serie A 2024/2025

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
Parma
7
1
3
3
10-12
-2
6
16
Cagliari
7
1
3
3
5-11
-6
6
17
Lecce
7
1
2
4
3-12
-9
5
18
Genoa
7
1
2
4
5-15
-10
5
19
Monza
7
0
4
3
5-9
-4
4
20
Venezia
7
1
1
5
5-12
-7
4
* Actueel tot en met 7 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Genoa
Meer over Genoa
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.