Sinds 23 april is Francisco Conceição officieel geen Ajax-speler meer, toen FC Porto de koopoptie in zijn huurcontract lichtte. Daar zullen de Amsterdammers mogelijk van balen, want Conceição is flink opgeleefd in Portugal. Dat kwam dinsdagavond ook tot uiting bij de nationale ploeg.

Portugal
4 - 2
Finland
Finland

Voormalig Ajacied Conceição heeft zichzelf richting het EK laten zien aan bondscoach Roberto Martínez. In de oefeninterland tegen Finland kreeg de kleine flankspeler zijn eerste basisplaats bij de hoofdmacht en dat leverde meteen twee assists op. Tien minuten in de tweede helft stelde hij landgenoot Bruno Fernandes in staat om de 3-0 te maken. Daarvoor had Conceição al een strafschop verdiend, die vlak voor rust werd benut door Diogo Jota. Vlak voor tijd, Conceição bleef de volle negentig minuten staan, mocht Fernandes weer scoren op aangeven van Conceição. De twee tegengoals van Teemu Pukki zullen bondscoach Martínez lichtelijk zorgen baren.

Italië
Italië
0 - 0
Turkije
Turkije

Het topaffiche van de dinsdagavond leverde niet de topwedstrijd van de avond op. Italië en Turkije stelden in Bologna flink teleur. Negentig minuten voetbal leverde in totaal drie pogingen tussen de doelpalen op. Voor Turkije kende de avond in Italië vooral negatieve kanten, de ploeg zag verdediger Ozan Kabak met een blessure uitvallen voor rust. Dat opent mogelijk deuren voor Ajax-verdediger Ahmetcan Kaplan, die opgenomen is in de voorselectie van Turkije en op dezelfde positie uit de voeten kan. Kaplan maakte geen deel uit van de selectie in Italië, de Ajacied kwam een dag eerder met Jong Turkije in actie.

Ierland
Ierland
2 - 1
Hongarije
Hongarije

Met zijn achtste goal in elf dagen bezorgde Troy Parrott zijn land een oefenzege op Hongarije, waar voormalig AZ-back Milos Kerkez zeventig minuten meedeed. Parrott had voor Excelsior zevenmaal gescoord in de uiteindelijk zo desastreus verlopen play-offs, bij Ierland leverde zijn goal wel het goede eindresultaat op. Niet zo gek ook, want Parrott was vlak voor tijd trefzeker. Hij was in de 62ste minuut ingevallen en scoorde twee minuten in de extra tijd. Daarvoor had Adam Idah de score geopend voor Ierland en maakte Ádám Lang gelijk voor rust. De Ieren plaatsten zich niet voor het EK, Hongarije wel.

Slovenië
Slovenië
2 - 1
Armenië
Armenië

Voor het eerst sinds 2000, toen het EK door België en Nederland werd georganiseerd, mag Slovenië weer eens toeleven naar een Europees eindtoernooi. Het begin van de voorbereiding verliep prima, door een oefenzege op Armenië. De opvallendste naam in de selectie zorgde voor de winst. Een kwartier in de tweede helft maakte Josip Ilicic de winnende treffer.

Ilicic kampte tijdens de coronapandemie met mentale problemen en speelde daardoor nauwelijks meer voor Atalanta. Eind 2022 trok hij terug naar Slovenië, waar hij zichzelf uiteindelijk weer in de kijker speelde van de nationale ploeg. In zijn eerste minuten sinds 14 november 2021 was het meteen raak. Ilicic stond vier minuten in het veld toen hij de 2-1 maakte. Slovenië oefent nog tegen Bulgarije en opent daarna het EK tegen Denemarken op 16 juni.