Voormalig toptrainer Sven-Göran Eriksson op 76-jarige leeftijd overleden

Reacties

Sven-Göran Eriksson is overleden. De 76-jarige Zweed was al langere tijd ziek. In januari maakte de voormalig bondscoach van Engeland bekend dat hij leed aan alvleesklierkanker. Dat nieuws maakte destijds al veel los in de voetballerij.

Voormalig toptrainer Sven-Göran Eriksson op 76-jarige leeftijd overleden
© Pro Shots

Eriksson kreeg sindsdien veel steun van zijn oude clubs. Ook kwam een droom uit met een benefietwedstrijd op Anfield tegen Ajax. De oud-trainer van Manchester City en Leicester City had graag nog eens bij Liverpool gewerkt, maar zover kwam het nooit. Het resulteerde in magische taferelen met een geëmotioneerde Eriksson in de hoofdrol. 

Eriksson vergaarde bekendheid met diverse successen bij buitenlandse topclubs. Zo leidde hij Lazio naar de landstitel (2000) en de laatste Europa Cup II (1999). In de jaren tachtig en negentig werd hij drie keer kampioen met Benfica. Aan het begin van zijn loopbaan hielp hij IFK Göteborg aan de UEFA Cup (1982) door HSV in de finale te verslaan.

In 2001 werd Eriksson aangesteld als bondscoach van Engeland, waarmee hij op de WK's van 2002 en 2006 en het EK 2004 actief was. Het maakte de weg vrij voor periodes bij Man City en Leicester. Ook werkte Eriksson nog als bondscoach van Mexico en Ivoorkust. Na avonturen in China, de Filipijnen en Saoedi-Arabië kwam zijn loopbaan in 2019 ten einde.

Eriksson was op zijn oude dag nog wel adviseur en directeur van IF Karlstad in eigen land, maar moest die taken neerleggen wegens zijn ernstige ziekte. Begin dit jaar maakte hij tot grote schrik van de voetbalwereld bekend dat hij niet lang meer te leven had. Onlangs liep hij al vooruit op zijn eigen overlijden met een prachtige afscheidsboodschap in The Mirror.

'Ik heb een mooi leven gehad. Ik denk dat we allemaal bang zijn voor de dood, maar dat hoort ook bij het leven. Je moet het leren accepteren. Hopelijk herinneren jullie mij als een positieve man die er altijd alles aan heeft gedaan. Heb geen spijt, lach. Bedankt voor alles, trainers, spelers, supporters, het was fantastisch. Zorg goed voor jezelf en geniet van het leven. Bye.'

Bekijk hier al onze video's
Meer S. Eriksson
Meer over S. Eriksson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.