VVCS sleept 'halsstarrige' KNVB voor de rechter

Het is de VVCS (Vereniging van Contractspelers) niet gelukt om via een lobby bij de KNVB te regelen dat spelers met een profcontract van het failliete Haarlem overschrijving naar de amateurs kunnen aanvragen. De bond besluit nu om een kort geding aanhangig te maken.

VVCS sleept 'halsstarrige' KNVB voor de rechter

Na het faillissement van Haarlem stonden alle selectiespelers op straat. Marcel Akerboom (rechts boven), Milan Berck Beelenkamp, Laurens ten Heuvel, Frank Karreman (links boven) en Giel Neervoort (midden onder) besloten daarom bij de amateurs te gaan voetballen. Tot hun verrassing weigerde de KNVB echter de overschrijving goed te keuren. In de reglementen van de voetbalbond is namelijk opgenomen dat het voor spelers met een profcontract niet mogelijk is om tijdens het seizoen naar de amateurs over te stappen.

'Het lijkt me dat hier sprake is van een uitzonderlijke situatie', vertelde VVCS-voorzitter Danny Hesp aan Voetbal International. 'Begrijp me niet verkeerd, ik snap echt de regelgeving wel, maar in het geval van een zeldzaam faillissement kan daar toch wel eens van worden afgeweken?' 'Ons reglement schrijft voor dat spelers niet midden in het seizoen van een bvo naar de amateurs kunnen overstappen, en daar houden we aan vast', stelt de KNVB als reactie. 'We gaan absoluut geen uitzondering maken en blijven consequent.'

De VVCS besluit daarom een kort geding tegen de KNVB aanhangig te maken. 'Door de uitermate halsstarrige houding van de KNVB wordt spelers de mogelijkheid onthouden om hun vaardigheden bij te houden en worden zij ondanks de bijzondere omstandigheden van een faillissement benadeeld ten opzichte van collega-profs die er voor kozen om het contract met een buitenlandse club te doen eindigen en wel speelgerechtigd werden voor dezelfde amateurs', meent de VVCS.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen