VVV vergeet door te bijten en gaat ten onder

VVV-Venlo had alles in eigen hand om Excelsior de doodsteek uit te delen en directe degradatie vrijwel zeker af te wenden. Maar op Woudestein haalden de Rotterdammers in een uitzichtloze situatie het beste in zichzelf naar boven. Met een 2-1 overwinning als gevolg.

De cruciale fase in het staartduel was die tussen de 51ste en 67ste minuut. Met een 1-0 achterstand op het scorebord - Karim Soltani scoorde op aangeven van doelman Kevin Begois - kwam Excelsior met tien man te staan. Geert den Ouden kreeg rood na een botsing met Peter Reekers.

Een kwartier later mocht VVV, dat voor rust al paal en lat had geraakt, aanleggen van elf meter, waarmee de 2-0 binnen handbereik was. Jason Oost stuitte echter op Ronald Graafland, die zijn inzet stopte.

Die ontsnapping gaf Excelsior zo'n boost, dat de ploeg van coach Ton Lokhoff zich oprichtte. Begois ging knullig in de fout en Leen van Steensel profiteerde: 1-1. Robert Braber maakte het Rotterdamse feest compleet.

Excelsior staat nu in punten gelijk met VVV, dat wel een beter doelsaldo heeft. Alleen de nummer laatst van de Eredivisie degradeert direct. De nummers zestien en zeventien spelen play-offs om erin te blijven.