Wanhopig Nederland verliest van Ierland B

Bondscoach Dick Advocaat en de spelers van het Nederlands elftal hebben nog handenvol werk te verzetten. Want ook tegen het gedecimeerde Ierland ploeterde Oranje er op los. Slechts één kans creëerden de leeuwen, die terecht met 1-0 verloren van de Ieren.

Wanhopig Nederland verliest van Ierland B

Advocaat stuurde dezelfde elf spelers naar de aftrap als vier dagen terug tegen de Faerøer. De ploeg die toen zo matig speelde tegen de Scandinavische neo-profs, werd in de eerste twintig minuten onder de voet gelopen door Ierland, dat grote namen als Roy Keane, Damien Duff en John O'Shea miste, en eigenlijk met een B-elftal op het veld stond.

Een ster had bondscoach Brian Kerr tot zijn beschikking, Robbie Keane, en die bezorgde met collega Clinton Morrison de povere en slordige Oranje-defensie handenvol werk. Zo had Wilfred Bouma helemaal niets in te brengen tegen de aanvaller van The Spurs, die vlak voor rust het enige doelpunt maakte. Vanaf twintig meter schoot hij ongehinderd hard achter Edwin van der Sar.

Die treffer was dikverdiend. Nederland speelde fantasieloos en zocht wanhopig, soms paniekerig, naar een opening in de witgroene muur, die voor doelman Shay Given was opgetrokken. Die muur bleef simpel overeind, want veel aanvalsvernuft toonde Oranje niet. Waar de kansen zich aan de ene kant van het veld opstapelden (Keane raakte de lat met een omhaal), daar hoefde Given geen enkele keer in te grijpen.

Na rust probeerde Advocaat het tij te keren met Clarence Seedorf en Andy van der Meyde als vervangers van Wesley Sneijder en de (net als Ruud van Nistelrooy) veelal onzichtbare Patrick Kluivert. Even leek dat goed te gaan. Seedorf zocht met een paar passes de diepte, en driftig solerende Van der Meyde was de meest dreigende Nederlander.

Maar na een dik kwartier was het gedaan. Seedorf verliet het veld met een hamstringblessure en Oranje knoeide er verder op los. Slechts één kans creëerde de thuisploeg. In de 75ste minuut vond John Heitinga het hoofd van invaller Roy Makaay, die hard inkopte, maar Given op zijn weg vond. Ook Rafael van der Vaart kwam er niet aan te pas

Bekijk hier al onze video's