Wat het instorten van Eriksen ook betekende: Denen schieten massaal te hulp
Er ging een schok door de wereld toen Christian Eriksen precies een jaar geleden naar de grond ging tijdens de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland. Een jaar later kunnen we gelukkig zeggen dat Eriksen een belangrijke rol speelde voor Brentford in de Premier League en dat hij ook een succesvolle terugkeer beleefde bij het Deense nationale elftal. In Denemarken zagen ze ook het aantal burgerhulpverleners flink stijgen.
Berlingske, een krant uit Denemarken, sprak met TrygFonden, het Deense equivalent van het Nederlandse reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Daar zijn duizenden burgerhulpverleners aan verbonden, die een signaal krijgen als er een reanimatie is in hun buurt. Ook in Denemarken hebben ze zo'n systeem en na het drama met Eriksen (30) wist men in dat land massaal de weg naar het oproepsysteem te vinden. De ex-Ajacied moest op het veld gereanimeerd worden, wat door een fout van de regie helaas te volgen was via de televisie.
'Er ontstond heel veel interesse na het incident', aldus directeur Grethe Thomas. TrygFonden kreeg in het weekend van de wedstrijd Denemarken - Finland 700 nieuwe leden erbij en in de zomermaanden kwamen er wekelijks 500 nieuwe burgerhulpverleners bij. 'Dat is een gigantische stijging voor ons, normaal zaten we tussen de 1 en 200 nieuwe hulpverleners per week.' In totaal nam het aantal burgerhulpverleners in een jaar met 25 procent toe in Denemarken.
Eriksen is dus inmiddels actief in de Premier League, hoewel er met een aflopend contract op zak onduidelijkheid is over zijn toekomst. Werkgever Brentford wil hem in ieder geval graag behouden, maar ook andere clubs uit de Premier League hebben interesse. Het contract van Eriksen bij Internazionale werd eind vorig jaar ontbonden. De Deense middenvelder heeft inmiddels een hartkastje en met een ICD mag je niet voetballen in Italië.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login