Wat Werder Bremen uniek maakt in crisistijden
Gevoelsmatig slaat elk seizoen bij zeker één traditionele Bundesliga-kolos de degradatiepaniek toe. Deze keer is Werder Bremen de klos, maar een trainerswissel lijkt niet aanstaande.
Zelden heeft een trainer zoveel krediet gehad als Florian Kohfeldt bij Werder Bremen. Zelfs na de slechtste eerste seizoenshelft in de clubhistorie zit de 37-jarige oefenmeester stevig in het zadel. 'We gaan er met z'n allen uit of we blijven er met z'n allen in', liet Marco Bode, de voorzitter van de raad van toezicht, vorige week gedecideerd weten na de nederlaag bij FC Augsburg. Zaterdag tegen Union Berlin zal uitwijzen of de bekerstunt tegen Borussia Dortmund van dinsdag een toevalstreffer was.
Natuurlijk is er geen groter voetbalcliché dan de directie die zijn vertrouwen uitspreekt in een onder vuur liggende trainer om hem na een volgende nederlaag alsnog de laan uit te sturen. De steunbetuigingen aan het adres van Kohfeldt zijn echter zo overtuigend, bijna passioneel, dat de Bremen-bestuurders zich voor eeuwig belachelijk maken als ze alsnog aansturen op een breuk. Met een zestiende plaats na twintig speelrondes is het verleidelijk om tot drastische maatregelen over te gaan, maar de clubleiding schuift de schuld van de malaise niet in de schoenen van Kohfeldt, een zelf opgeleide oefenmeester die in 2006 al werd aangesteld als jeugdtrainer. 'Het is heel normaal dat de media en fans hun bedenkingen hebben. Wij kennen echter de oorzaken van deze moeilijke periode. In elke linie hebben we wel een speler gemist', vertelde sportdirecteur Frank Baumann begin deze week aan de Weser Kurier.
Baumann refereerde aan de ongekende blessureplaag waarmee Kohfeldt wordt geconfronteerd. Liefst achttien van de dertig selectieleden zijn dit seizoen korte of lange tijd uit de roulatie geweest; bij elkaar misten zij meer dan 120 officiële duels. Davy Klaassen, die dit Bundesliga-seizoen nog geen minuut ontbrak, is een uitzondering. Ongetwijfeld redeneert de Bremen-directie dat ook een nieuwe trainer het lastig krijgt zonder de eerste keuzes op de backposities en met een dit seizoen labiele doelman als Jiri Pavlenka.
Wat Kohfeldt mogelijk wel kan worden verweten is dat hij te star vasthoudt aan zijn offensieve plannen, al opteerde hij vorige week tegen FC Augsburg voor een 5-4-1-systeem. Slechts één keer dit Bundesliga-seizoen hield Werder Bremen de nul. Aan de andere kant leverde deze filosofie hem in 2018 de prijs van Trainer van het Jaar op en leidden zijn ideeën Werder Bremen afgelopen seizoen naar de achtste plaats. Na een grijs decennium leek de voormalige landskampioen een aanval te doen op de plaatsen die recht geven op Europees voetbal, maar in plaats daarvan moet de eerste degradatie sinds 1980 worden voorkomen.
De komende maanden bepalen of Kohfeldt in de voetsporen treedt van Domenico Tedesco of van Jürgen Klopp, beiden beloftevolle trainers die een zware periode doormaakten. Tedesco werd in het voorjaar van 2019 uiteindelijk ontslagen bij Schalke 04, waar Klopp bij FSV Mainz 05 het vertrouwen behield, een degradatie ten spijt. De Bremen-directie weet van rivaal Hamburger SV hoe het niet moet: tot in den treure trainers wisselen met steeds slechter wordende prestaties tot gevolg.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login