Weer averij Dortmund en trefzekere Malen, drama Union Berlin duurt voort

Borussia Dortmund heeft opnieuw puntenverlies geleden in de Bundesliga. Donyell Malen vond tegen FC Augsburg het net, maar zijn goal was niet voldoende voor een overwinning. Bij 1. FC Union Berlin nemen de zorgen onderin nog verder toe.

FC Augsburg
FC Augsburg
1 - 1
Borussia Dortmund

Dortmund plaatste zich woensdag als groepswinnaar in een groep met Paris Saint-Germain, AC Milan en Newcastle United voor de achtste finales in de Champions League, maar in de Bundesliga gaat het nog niet bepaald voorspoedig. De achterstand op lijstaanvoerder Bayer Leverkusen is al fors en op bezoek bij middenmoter FC Augsburg, met Jeffrey Gouweleeuw in de basis, kwam BVB halverwege de eerste helft in de problemen.

Nico Schlotterbeck liet zich makkelijk aan de kant door Ermedin Demirovic en rekende vervolgens op een fluitsignaal van arbiter Matthias Jöllenbeck, maar die bleef uit. Demirovic rondde beheerst af en de VAR zag geen reden om in te grijpen. Lang liet het antwoord van Dortmund niet op zich wachten. Malen ging een een-tweetje aan met Niclas Füllkrug en schoot de gasten op gelijke hoogte.

De Oranje-international, op vijf competitiegoals dit seizoen, was daarvoor al een paar keer dreigend voor Dortmund. Ook na ruim een uur dook Malen gevaarlijk op voor het doel van Augsburg: een wippertje over de uitgekomen keeper Finn Dahmen ging net naast. In de slotfase bleef de ex-PSV'er erg bedrijvig. Bij een venijnige uithaal lag Dahmen in de weg. De keeper van Augsburg redde ook knap op een fraaie volley van Füllkrug en een verrassende hakbal van Malen.

Dortmund is door het gelijkspel terug te vinden op de vijfde plek in de Bundesliga. Het verschil met Bayer Leverkusen kan na dit weekend oplopen tot dertien punten. De achtste finalist in de Champions League, die slechts één van de laatste zes competitieduels won, sluit de eerste seizoenshelft volgende week af met een thuiswedstrijd tegen 1. FSV Mainz.

VfL Bochum
VfL Bochum
3 - 0
Union Berlin

Eerder deze week strandde het Europese avontuur van 1. FC Union Berlin met een nederlaag tegen Real Madrid en in de Bundesliga kreeg de huidige nummer zestien een nieuwe dreun te verwerken. Tegen VfL Bochum slikte Union Berlin de tiende nederlaag in veertien speelrondes. Vlak voor rust scoorde Takuma Asano voor Bochum en in de tweede helft maakte Gonçalo Paciência de 2-0 voor het elftal van voormalig Vitesse-trainer Thomas Letsch. Kevin Stoger bepaalde de eindstand een kwartier voor tijd op 3-0 met een benutte strafschop. Sheraldo Becker startte in de basis bij Union Berlin, Danilho Doekhi ontbrak door een blessure.

Darmstadt 98
0 - 1
VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg hoopte met een overwinning bij SV Darmstadt 98 nog enigszins zicht te kunnen houden op de subtop in de Bundesliga. Die Wölfe kregen alleen een behoorlijke tegenvaller te verwerken: na 27 minuten ging Maxence Lacroix met een directe rode kaart van het veld (neerhalen doorgebroken speler). Darmstadt profiteerde alleen niet van de overtalsituatie en na ruim een uur kwam Wolfsburg zelfs aan de leiding. De Kroaat Lovro Majer schoof de 0-1 binnen. Wolfsburg hield stand en klimt naar plaats negen.

FSV Mainz 05
0 - 1
Heidenheim
Heidenheim

FSV Mainz 05 komt met Sepp van den Berg dieper in de problemen in de Bundesliga. 1. FC Heidenheim bleek in de Mewa Arena in Mainz te sterk: Marvin Pieringer scoorde al vrij vroeg in de wedstrijd. Na een doorgekopte vrije trap schoot de aanvaller de bezoekers aan de leiding. Heidenheim klimt door de zege naar de twaalfde plaats. Mainz, dat komende dinsdag op bezoek gaat bij Dortmund, blijft voorlaatste met negen punten uit vijftien duels.