Weer met lege handen: dit is het prijzengeld van AZ in de EL

Reacties

Door het verlies bij Tottenham Hotspur van donderdag kon AZ zijn prijzengeld in Europa niet aanvullen. Desondanks hebben de Alkmaarders al prima geboerd in de Europa League.

Weer met lege handen: dit is het prijzengeld van AZ in de EL
© Pro Shots
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
1 - 0
AZ
AZ

De teller staat nog steeds op 12,55 miljoen euro aan inkomsten. Op wedstrijdbasis verdiende AZ tot nu toe 450.000 euro, het gevolg van de overwinning op IF Elfsborg. De duels met Athletic Bilbao en Tottenham Hotspur leverden echter geen punten (en geen premies) op.

Dat de landskampioen van 1981 en 2009 al zo'n bedrag heeft verdiend, ligt vooral aan de gegarandeerde inkomsten. Zo is er de startpremie van 4,31 miljoen euro en de marktwaardebonus, door de UEFA modieus de value pillar genoemd. Dit is een combinatie van het bedrag dat clubs voorheen toucheerden via uitzendrechten en de prestaties uit het verleden (de coëfficiëntenranking).

Dan koppelt de UEFA nog een bonus aan de plek in het eindklassement van de hoofdfase. De nummer één kan rekenen op 2,7 miljoen euro, de hekkensluiter krijgt het minimumbedrag van 75.000 euro.

Daarmee houdt het nog niet op. Voor de nummer één tot en met acht ligt 600.000 euro klaar, terwijl de nummer negen tot en met zestien 300.000 euro mogen bijschrijven. Daarna zijn er bonussen per ronde: voor het bereiken van de tussenronde staat 300.000 euro, een achtstefinaleticket levert 1,75 miljoen euro op, een kwartfinaleplaats is goed voor 2,5 miljoen euro, deelname aan de halve finale leidt tot 4,2 miljoen euro en een finaleplek resulteert in nog eens zeven miljoen euro. Voor de eindwinst staat zes miljoen euro.

Daarmee vergeleken liggen de premies op wedstrijdniveau in de eerste fase iets lager. Een overwinning levert 450.000 euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 150.000 euro. De recettes hebben we buiten beschouwing gelaten, maar uiteraard zullen de Alkmaarders ook op dit front de nodige miljoenen overhouden aan het Europese avontuur.

VI's Tom Knipping legt uit hoeveel geld er kan worden verdiend in de Europa League:

UEFA-gelden AZ:

Onderdeel Bedrag
Startpremie 4,31 miljoen euro
Prestaties 0,525* miljoen
Value pillar 7,72 miljoen
Totaal 12,55 miljoen

*Het minimale bedrag voor het prijzengeld voor de nummer 36 in de tabel is hierin verdisconteerd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.