Wieffer debuteert met assist, Minteh bedient en valt uit

Mats Wieffer kan terugkijken op een succesvol debuut voor Brighton & Hove Albion. De middenvelder won met zijn nieuwe club bij de seizoenstart van Everton. Voor Yankuba Minteh begon die wedstrijd nog goed, maar hij eindigde op een slechte manier. In de Premier League begon ook Newcastle United met een zege.

Everton
Everton
0 - 3
Brighton & Hove Albion

Voormalig Feyenoorders Wieffer en Minteh stonden in de basis bij Brighton, waar ook Joël Veltman en Jan Paul van Hecke startten. Brighton nam Minteh in de zomer over van Newcastle United, dat hem vorig seizoen verhuurde aan Feyenoord. De vleugelflitser begon uitstekend aan de wedstrijd en leverde halverwege de eerste helft de assist op de 0-1 van Kaoru Mitoma, die bij de tweede paal binnenschoot. Vlak voor rust moest Minteh de strijd echter staken door een hoofdblessure.

Zonder Minteh verdubbelde Brighton de voorsprong in de tweede helft, nadat Everton een penalty in rook zag opgaan, omdat de VAR oordeelde dat er geen sprake was van een overtreding. De 0-2 van Brighton was vervolgens mede te danken aan Wieffer, die de bal veroverde op het middenveld en Danny Welbeck wegstak met een pass. De spits creëerde vervolgens ruimte voor zichzelf en schoot met links raak. Het werd daarna nog erger voor Everton. Zeker nadat Ashley Young even later rood pakte voor het neerhalen van de doorgebroken Mitoma. Simon Adingra, die inviel voor Minteh, maakte er 0-3 van. Hij dacht ook nog de assist te geven op de 0-4 van Yasin Ayari, maar door die treffer ging een streep vanwege buitenspel.

Newcastle United
1 - 0
Southampton
Southampton

Newcastle boekte een knappe zege op Southampton. Knap, omdat de thuisploeg na een klein half uur al met tien man kwam te staan. Fabian Schär kreeg een directe rode kaart nadat hij het aan de stok kreeg met Ben Brereton Díaz, die zelf geel kreeg. Schär maakte volgens de arbitrage een beweging die neigde naar een kopstoot, al leek dat zwaar gestraft. Niettemin moest Newcastle door met tien en in ondertal opende Joelinton voor rust de score op aangeven van Alexander Isak. Die goal bleek voor het tiental van Newcastle voldoende om te winnen. Voormalig AZ'er Yukinari Sugawara begon dus met een nederlaag bij Southampton.

Nottingham Forest
1 - 1
AFC Bournemouth

De wedstrijd kende een akelig begin, want al vroeg in de wedstrijd liep Danilo van de thuisclub een zware blessure op. De wedstrijd lag lang stil en werd na een kwartier weer hervat. Bournemouth had een flinke inbreng van voormalig Eredivisie-spelers, maar het waren ex-PSV'er Ibrahim Sangaré en ex-NEC'er Taiwo Awoniyi die er met Nottingham Forest de leiding namen. Dean Huijsen, Milos Kerkez, Luis Sinisterra en invaller Justin Kluivert hadden het nakijken door een goal van Chris Wood in de 23ste minuut. Bournemouth dacht even later gelijk te maken, maar door de treffer van Dango Ouattara ging een streep vanwege buitenspel. De 1-1 viel in de slotfase van de tweede helft alsnog dankzij Antoine Semenyo, die Bournemouth zo een punt bezorgde.