Willem II komt tegen Ajax fout Aerts niet te boven

Een lankmoedig Ajax had het knap lastig in Tilburg. Mede dankzij een blunder van Willem II-keeper Mikael Aerts bleven de gevolgen uit: Ajax is weer koploper in Eredivisie (2-3).

Op het door regen doordrenkte veld beet Willem II het eerste half uur stevig van zich af. Ajax mocht dan via Kennedy Bakircioglu na vier minuten de score hebben geopend, de Tilburgse gastheren legden met enthousiasme de Amsterdammers het vuur aan de schenen.

Ook na de gelijkmaker van Kevin Bobson bleef Willem II het doel van Ajax bestoken. De Amsterdammers leken niet bij machte het krachtvoetbal te beantwoorden. Toch had de ploeg van trainer Adrie Koster de buit voor een belangrijk deel al bij rust binnen.

Na minder dan een half uur tikte Luis Suaréz raak, nadat Maikel Aerts een schot van Bakircioglu onvoldoende had kunnen verwerken. De doelman van Willem II mocht zich de derde Ajax-treffer wél compleet aanrekenen. In de extra tijd van de eerste helft liet hij een slappe vrije trap van Jan Vertonghen kinderlijk door de handen glippen.

De derde treffer brak het verzet van Willem II, dat in de tweede helft het geloof in een positief resultaat leek te hebben verloren. Ajax-keeper Maarten Stekelenburg, die in de eerste helft meerdere keren op de proef werd gesteld, hoefde aanvankelijk nauwelijks meer in actie te komen.

Ajax maakte het zichzelf onnodig lastig. Willem II kreeg meer gelegenheid zich uit het dal te trekken. De aansluitingstreffer van Swinkels, die raak kopte na een vrije trap van Mohamed Messoudi, was het logische gevolg van de lankmoedige houding van Ajax.

Omdat in de laatste minuut Stekelenburg met een katachtige redding een kopbal van Frank van der Struijk onschadelijk maakte, bleef averij voor Ajax achterwege. De Amsterdammers losten door de zege PSV af als koploper in de Eredivisie.