Winnend Oranje imponeert ook niet tegen Japan
Nederland heeft ook het tweede WK-duel in winst omgezet. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk imponeerde niet, maar won wel van Japan: 1-0.
De eerste helft leek een eeuwigheid te duren. Oranje borduurde moeiteloos voort op het matige spel in het duel met Denemarken en verschafte zichzelf voor rust geen enkele uitgespeelde kans tegen het gegroepeerd spelende Japan.
Afgezien van het stroeve spel maakte Oranje voor rust een tamme en ongeïnspireerde indruk. Voorin liet centrumspits Robin van Persie zich voortdurend uitzakken, moedeloos als de speler van Arsenal werd van de straffe dekking van het Japanse centrale duo bestaande uit Komano en Tanaka. Hetzelfde gold voor de constant naar binnen trekkende Rafael van der Vaart. Het aantal foutieve passes van achteruit was bovendien talrijk.
Het eerste en enige schot tussen de palen kwam op naam van Rafael van der Vaart en viel pas in de blessuretijd te noteren. De speler van Real Madrid trachtte Eiji Kawashima van grote afstand in de korte hoek te verrassen, maar de doelman had geen moeite met het lage schot.
Japan stelde daar overigens niet veel tegenover. De ploeg van bondscoach Takeshi Okada beperkte zich met twee compact op elkaar opererende linies louter tot verdedigen en gokte op een uitbraak of gevaar via spelhervattingen. Maarten Stekelenburg kwam slechts een keer in actie op een slap schotje van Daisuke Mantsui. Desalniettemin achtte Van Marwijk het niet nodig in de rust wijzigingen aan te brengen. De tweede helft begon zowaar hoopvol voor Oranje.
Al na een goede minuut spelen was Van Persie op aangeven van Giovanni van Bronckhorst met een tegendraadse kopbal dichtbij succes, maar zijn poging miste kracht. Dezelfde Van Persie kwam even later een teenlengte tekort om een goede lange bal van Mark van Bommel tussen de palen te krijgen.
Niet veel later was het dan wél raak. Een voorzet van Giovanni van Bronckhorst werd niet goed verwerkt en kwam uit de kluts bij Van Persie terecht. Deze legde de bal terug op Wesley Sneijder. De speler van Internazionale aarzelde geen moment en haalde vol uit. Kawashima verkeek zich op het kiezelharde schot en de bal verdween via de vuisten van de doelman in het doel: 1-0.
Wie dacht dat de openingstreffer de opmaat was voor beter spel kwam bedrogen uit. Oranje bleef weliswaar achterin vrij eenvoudig overeind, maar slaagde er niet in zelf kansen bij elkaar te spelen. Het inbrengen van Eljero Elia - hij verving evenals tegen de Denen na pakweg zeventig minuten Van der Vaart - bracht daarin geen verandering.
In de slotfase bracht Van Marwijk nog Ibrahim Afellay en Klaas-Jan Huntelaar. Zij vervingen Wesley Sneijder en Robin van Persie. Het ingevallen duo bracht in de minuten dat het in actie kwam meer vuur dan in de gehele voorgaande wedstrijd en stond aan de basis van een levensgrote kans op een tweede Hollandse treffer. Maar na goed voorbereidend werk van Huntelaar stuitte Afellay op Kawashima.
Nederland moest de misser nog bijna bekopen met de gelijkmaker van Japan. Marcus Tulio Tanaka probeerde het met een volley na een lange bal van achteruit, maar zijn poging scheerde vlak over het doel van Stekelenburg.
Nederland gaat na de winst aan de leiding in groep E met zes punten uit twee duels. Japan volgt met drie punten. Bij een gelijkspel of winst van Denemarken in het duel met Kameroen, is Nederland zeker van een plaats in de achtste finales.