Winnend San Marino schrijft na 142 wedstrijden geschiedenis

San Marino heeft donderdagavond zijn eerste zege in twintig jaar tijd geboekt. Net als in 2004 was Liechtenstein het slachtoffer, ditmaal in een officiële interland. Voor de voetbaldwerg is een negatieve recordreeks eindelijk verbroken.

San Marino
San Marino
1 - 0
Liechtenstein

2004 was een bijzonder goed voetbaljaar voor San Marino. Op 28 april van dat jaar maakte Andy Selva al in de vijfde minuut de enige treffer in de oefenpot tegen Liechtenstein. Het was de allereerste zege van San Marino. Later dat jaar werden er vier WK-kwalificatiewedstrijden gespeeld. Resultaat: nul punten, nul doelpunten en dertien tegentreffers.

San Marino is voor recordjagers een favoriete tegenstander. Oranje boekte in 2011 zijn grootste zege ooit op de enclave (11-0), diverse andere landen bereikten eveneens de dubbele cijfers tegen het kleine landje. Een doelpunt maken wordt door San Marino vaak al gevierd als een overwinning, omdat de zeges zo schaars zijn voor het land.

Met de komst van de Nations League leek het pad naar de zege wat makkelijker te worden, maar sinds de oprichting van het toernooi kon San Marino wederom niet imponeren. Tot donderdagavond. Opnieuw was Liechtenstein het slachtoffer. Sinds die zege in 2004 was San Marino in 142 wedstrijden zonder overwinning gebleven, een negatieve recordreeks in het voetbal. In die 142 wedstrijden werd slechts zes keer een remise behaald, maar donderdagavond liep het voor eigen publiek allemaal anders.

In de eerste helft ontsnapte San Marino aan een achterstand, een doelpunt van Fabio Luque Notaro werd afgekeurd wegens buitenspel. Kort na rust kon Nicko Sensoli toeslaan. Na matig verdedigen van Liechtenstein kwam hij tussen de verdediger en de keeper uit bij de bal om de 1-0 te maken. Het was alweer de tweede treffer van San Marino in 2024.

Het landje deed eerder dit jaar al een poging om af te komen van de negatieve recordreeks door het elftal van Saint Kitts en Nevis, een eilandje met minder inwoners dan Terneuzen, uit te nodigen voor het tweeluik. Resultaat: een 1-3 nederlaag en een 0-0 gelijkspel.

Liechtenstein werkte wel mee aan het voetbalwonder, want na de goal van Sensoli werd er niet meer gescoord in het olympisch stadion van San Marino. Zo won San Marino na 7.435 dagen weer eens een wedstrijd.