WK voor managers: een hoofdrol voor Ronald Koeman
De kraker tussen Liverpool en Everton is dit weekend een van de publiekstrekkers in de Premier League. VI's Süleyman Öztürk over de gekte in de Engelse competitie, die veel weg heeft van een megabioscoop met wekelijks blockbusters.
De eindsprint is ingezet. Tien competitiewedstrijden nog en dan zit het eerste WK voor managers erop. De Premier League is losgezongen van de realiteit en op allerlei manieren een veelkoppig monster geworden. Het was Arsène Wenger die het huidige seizoen vooraf aanduidde als een heus wereldkampioenschap voor trainers. De voorbeschouwingen waren teruggebracht tot een paar karakteristieke koppen. Klopp, Conte, Mourinho, Guardiola. De clubnamen werden voor het gemak weggelaten. Het Engelse topvoetbal heeft iets weggekregen van een megabioscoop waar elke week een paar blockbusters worden opgevoerd. Deze week zijn dat de derby van Liverpool en een confrontatie tussen twee managers die elk op hun eigen manier op zoek zijn naar schoonheid in het spel.
De Europese topcompetities worden regelmatig met elkaar vergeleken. Is de Primera División niet beter? Of toch de Premier League? De Bundesliga misschien? Het is een totaal onzinnige bezigheid omdat elk land zijn eigen kenmerken en karakteristieken heeft.
In Spanje bijvoorbeeld is zo'n beetje elke voetballer middenvelder. Juan Mata wordt niet eens geselecteerd voor de nationale ploeg omdat bondscoach Julen Lopetegui de voorkeur geeft aan Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Thiago, David Silva, Koke, Isco en Ander Herrera. En dan zou je Cesc Fàbregas bijna vergeten. In Spanje wordt de ruimte bespeeld met de hersens.
In de Premier League kan alles wat er niet is gekocht worden. Het maakt clubs machtig, maar ook minder inventief. Bovendien heeft die voorsprong ook een remmend effect doordat er een soort fictieve transferprijs wordt gehanteerd. Als een topclub uit Engeland zich meldt voor een speler wordt er gewoon tien miljoen bij opgeteld, als het al niet meer is.
Het probleem is wel dat je daardoor bijna niet meer op normale wijze naar Paul Pogba kunt kijken. Van een voetballer van 105 miljoen euro wordt verwacht dat hij elke week minstens drie keer scoort. Pogba is echter in een nieuw team beland, in een andere competitie, met een andere manager. Hij moet zijn weg vinden in een elftal in opbouw en is minder slecht dan men nu doet geloven. In blockbusters is echter geen plek voor nuance.
Pep Guardiola mist naast John Stones een tweede centrale verdediger, een middenvelder en een spits om zijn ideeën te vertalen naar het veld. Dat Gabriel Jesus en Ilkay Gündogan geblesseerd zijn geraakt, heeft hem gedwongen te werken met spelers die hij eigenlijk al heeft afgeschreven. Niet letterlijk, maar iemand als Yaya Touré past niet in zijn idee over voetbal.
Behalve een uitgekiend systeem met fitte spelers die gemotiveerd zijn, heeft Chelsea als voordeel dat het maximaal naar elke competitiewedstrijd kan toeleven. Het is de enige winst van het afgelopen rampjaar. Toen Chelsea en Manchester United elkaar in de vorige ronde van het FA Cup-toernooi troffen was dat voor de Londenaren hun 35ste wedstrijd van het seizoen, bij Manchester stond de teller toen al op 47 duels. Vandaar dat José Mourinho de strijd is aangegaan met de Engelse voetbalbond en zich hardop afvraagt waarom er op bepaalde momenten niet kan worden afgeweken van het speelschema. Chelsea kan elke week dezelfde elf opstellen en heeft net als Leicester City vorig seizoen fysiek en mentaal een geweldig voordeel. Daarnaast bewijst Antonio Conte zich andermaal als vakman.
Net als Ronald Koeman andermaal bevestigt dat het smeden van een elftal hem wel is toevertrouwd. Hij haalt momenteel absoluut het maximale uit de aanwezige kwaliteiten bij Everton en kan de komende vier dagen het seizoen nog een nieuw perspectief geven door te winnen bij Liverpool en Manchester United. Dan doen The Toffees zomaar mee om de eerste vier plaatsen. Dankzij een paar geweldige voltreffers op de transfermarkt (Morgan Schneiderlin, Idrissa Gueye, Ashley Williams) en de spectaculaire ontwikkeling van Romelu Lukaku. Op de achtergrond komen er ook nog eens talenten door als Tom Davies (18 jaar), Dominic Calvert-Lewin (20 jaar) en de voorbije transferperiode in League One opgeviste Ademola Lookman (19 jaar). Nederland doet dus mee op het WK voor managers.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login