WK-opponenten uitgelicht: nooit winst op Chili en Aussies
CHILI
Balans: één duel: één gelijk
Aantal WK-deelnames: acht
Beste prestatie: derde in 1962
FIFA-wereldranglijst: vijftiende
Road to the World Cup: derde in Zuid-Amerikaanse kwalificatiecyclus
Oranje trof Chili nog maar één keer in de interlandgeschiedenis. Voor dat duel moeten we terug naar 1928. In dat jaar waren de Olympische Spelen in Nederland en speelde Nederland met 2-2 gelijk tegen de Zuid-Amerikanen in het Sparta-stadion.
Blikvangers bij Chili zijn Arturo Vidal en Alexis Sánchez. Eerstgenoemde is steevast een van de uitblinkers bij de Italiaanse kampioen Juventus. Onlangs verlengde de multifunctionele middenvelder zijn contract tot medio 2017. Zijn landgenoot Sánchez is aanvaller van Barcelona en treft in het WK-duel met Spanje zodoende veel van zijn ploeggenoten. Na een moeizame start lijkt hij in Camp Nou steeds beter zijn draai te vinden.
Eén Chileen die in aanmerking komt voor een plek op het WK is momenteel in dienst van een Nederlandse club. Felipe Gutiérrez komt uit voor FC Twente.
SPANJE
Balans: tien duels: winst vier, gelijk één, verlies vijf
Aantal WK-deelnames: veertien
Beste prestatie: winst in 2010
FIFA-wereldranglijst: 1
Road to the World Cup: winnaar Groep I
Spanje is voor Oranje logischerwijs een oude bekende. Niemand in Nederland denkt graag terug aan de laatste keer dat de ploegen elkaar troffen. In Johannesburg verloor Oranje de WK-finale door een doelpunt van Andrés Iniesta in de verlenging. In de reguliere speeltijd was Arjen Robben bij een grote kans dicht bij het openingsdoelpunt, maar hield Iker Casillas hem met een ultieme redding van scoren af.
Casillas en Iniesta zijn er ook nu weer bij, evenals sterren als Xavi, Gerard Piqué én Diego Costa. De in Brazilië geboren spits van Atlético Madrid mag sinds kort voor Spanje uitkomen. Met Spanje treft Oranje niet alleen de nummer één van de FIFA-wereldranglijst, maar ook het glorieuze elftal dat na het WK van 2010 de triomftocht vervolgde op het EK in Oekraïne en Polen. Twee jaar vóór de zege in Johannesburg was het EK ook al gewonnen. Zodoende kan het WK in Brazilië het vierde (!) grote landentoernooi op rij worden dat de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque kan winnen.
De laatste keer dat Oranje won van Spanje dateert van 2002. Toen won Nederland door een goal van Frank de Boer in de Rotterdamse Kuip met 1-0 tijdens een vriendschappelijk duel. Het Nederlands elftal won slechts één competitieve interland van Spanje; in 1983 werd het in De Kuip 2-1 in EK-kwalificatieverband. Spanje ging toen overigens wel naar het EK 1984 en Nederland niet.
AUSTRALIË
Balans: drie duels: twee gelijk, één verlies
Aantal WK-deelnames: vier
Beste prestatie: achtste finale in 2006
FIFA-wereldranglijst: 59
Road to the World Cup: direct geplaatst achter Japan in Aziatische kwalificatiecyclus
Met Australië treft Nederland niet alleen een land waar nog nooit van gewonnen werd, maar ook een opponent met volop Nederlandse invloeden. Han Berger was in het verleden interim-bondscoach evenals Rob Baan. Momenteel is Berger technisch directeur van de voetbalbond. Ook Pim Verbeek én Guus Hiddink waren in het verleden bondscoach van Australië.
In 2006 reikte Australië op het WK onder leiding van Hiddink tot de achtste finale. Dat was meteen ook de beste prestatie ooit op het mondiale eindtoernooi.
Alle onderlinge duels met Nederland zijn vrij recent gespeeld. In zowel 2006, 2008 als 2009 oefenden beide landen tegen elkaar. In 2006 werd het 1-1, in 2008 verloor Oranje met 1-2 en een jaar later eindigde de ontmoeting doelpuntloos. Nog nooit won Oranje dus van WK-tegenstander Australië. Ruud van Nistelrooy en Klaas-Jan Huntelaar zijn de enige Oranje-internationals die ooit het net vonden tegen The Socceroos.
Met Tommy Oar (FC Utrecht) en Jason Davidson (Heracles Almelo) heeft Australië twee spelers die in Nederland voetballen. Michael Zullo, eveneens international, speelde in het verleden bij FC Utrecht. Adam Sarota, die pas net terug is van lang blessureleed, staat ook nog onder contract in de Domstad. Brett Holman, een van de vele oudgedienden, speelde in het verleden voor Excelsior, NEC en AZ. Tim Cahill (vandaag 34 geworden), Lucas Neill (35) en Mark Bresciano (33) behoren nog altijd tot de Australische selectie. WK-ervaring voldoende dus.