Zesvoudig landskampioen Bordeaux wordt na 87 jaar amateurclub

Reacties

Bordeaux heeft faillissement aangevraagd en gaat verder als amateurclub. Dat heeft de zesvoudig landskampioen van Frankrijk bekendgemaakt.

Zesvoudig landskampioen Bordeaux wordt na 87 jaar amateurclub

Als gevolg van de faillissementsaanvraag moet Bordeaux zijn proflicentie inleveren, die de club sinds 1937 heeft. Daarmee worden alle profcontracten kosteloos beëindigd, waardoor Bordeaux ruimte krijgt om de schuldenlast van veertig miljoen euro te dichten. Bovendien wordt het trainingscomplex per direct gesloten.

De overstap naar de amateurs is het gevolg van een jarenlange soap. Doordat een grootaandeelhouder zich in de coronaperiode terugtrok, had Bordeaux moeite om een sluitende begroting in te leveren. Dit was in een periode waarin Bordeaux nog acteerde op het hoogste niveau van Frankrijk. In 2021 ging de zesvoudig landskampioen van Frankrijk met succes in beroep tegen een gedwongen degradatie, maar daalde het na sportieve malaise alsnog af als hekkensluiter van de Ligue 1.

In de Ligue 2 had Bordeaux het nog lastiger om de financiële huishouding op orde te krijgen en in juni 2022 kreeg de club wederom een verplichte degradatie voor zijn kiezen. Bordeaux ging echter weer met succes in beroep en speelde verder op het tweede niveau. Afgelopen seizoen eindigde de Franse kampioen van 2009 nog in de middenmoot van Ligue 2, maar een degradatie naar het derde niveau was niet af te wenden voor Bordeaux.

De club ging niet in beroep tegen de verplichte degradatie wegens financieel wanbeleid. Bordeaux heeft een een financiële herstart aangekondigd en kan in theorie nog terugkeren op het hoogste niveau. In Frankrijk is dit mogelijk, maar in Nederland niet. Vitesse zit ook in een financieel moeilijke situatie, maar heeft het probleem dat Nederland als enig groot Europees voetballand een gesloten systeem heeft.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.