Zevental dicht bij EK: Schotse stunt in de maak

Zeven landen kunnen zich woensdag kwalificeren voor de eindronde van het EK van 2008, waaronder Roemenië, Engeland, Schotland en titelverdediger Griekenland.

Zevental dicht bij EK: Schotse stunt in de maak

Duitsland plaatste zich zaterdag als eerste via de kwalificatieronde voor het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland. In de poule waarin Die Mannschaft uitkomt, Groep D, is ook Tsjechië nagenoeg verzekerd van deelname. Als de ploeg van bondscoach Karel Brückner woensdag in Duitsland wint óf als Ierland op eigen veld niet wint van Cyprus, dan zijn de Tsjechen door.

Schotland kan voor de grootste stunt zorgen. Als de ploeg van bondscoach Alex McLeish drie punten pakt in Georgië én Frankrijk punten verspeelt tegen Litouwen, dan zijn de Schotten er in de Alpenlanden bij. En zullen WK-finalisten Frankrijk en Italië moeten uitmaken wie van hen komende zomer Schotland vergezelt.

Griekenland is één zege verwijderd van het EK. Als de Europees kampioen van 2004 in Turkije wint, dan kunnen de mannen van bondscoach Otto Rehhagel zich opmaken voor de verdediging van hun titel.

In Groep E kunnen twee landen zich kwalificeren: Kroatië en Engeland. De Kroaten komen woensdag zelf niet in actie, maar zij zullen nieuwsgierig toekijken hoe de Russen en Engelsen elkaar te lijf gaan in Moskou. Als Rusland niet wint, is Kroatië verzekerd van deelname. Als Engeland wint dan is ook de ploeg van bondscoach Steve McClaren komende zomer van de partij.

Voor Zweden geldt dat een thuiszege op nummer drie Noord-Ierland gelijkstaat aan een uitnodiging voor het EK. De selectie van trainer Lars Lagerbäck verloor in maart nog met 2-1 van de Noord-Ieren.

In Groep G, de poule waarin Nederland uitkomt, is koploper Roemenië bijna zeker van kwalificatie na de winst op Oranje. Als de Roemenen zegevieren in Luxemburg én Bulgarije er niet in slaagt Albanië te kloppen, dan reizen Victor Piturca en zijn spelers komende zomer naar Oostenrijk en Zwitserland.

Bekijk hier al onze video's